lakcimkartya diakigazolvanyLakcímkártya és diákigazolvány ára 2015 és 2016 évben - Napjainkban a lakcímkártyára és a diák igazolványra égetően szükség van. Persze az utóbbi inkább a tanulók részére ajánlatos, míg az előbbi szinte mindenkinek elengedhetetlen, aki hivatalos ügyeket akar intézni, mivel ma már majdnem mindenhez kell egy lakcímkártya. Tisztában kell lenni azzal, hogy ezek az okmányok ma már elengedhetetlen feltételei a létezésünknek, mert így tudjuk beazonosíttatni magunkat, hisz az új típusú személyi igazolvány ezeket az adatokat már nem tartalmazza és az ügyintézések rengetegében ezekre nagyon nagy szükségünk van.

Viszont azt tudni kell, hogy a törvény is kötelez minket arra, hogy nálunk legyen a hivatalos személyi okmányunk ugyan is, ha igazoltatnak minket és nincs nálunk ez az irat, abból baj lehet, bár bizonyos esetekben  kártya formátumú jogosítvánnyal is lehet igazolni magunkat, hogy ha éppen nincs nálunk személyi és lakcímkártya. Az orvosnál, a bankban vagy egyéb helyeken van inkább szükség arra, hogy személyazonosságunkat igazoljuk ezekkel a papírokkal, arra ritkán kerül sor, hogy igazoltatnak minket az utcán, vagy egy szórakozó helyen, de soha nem lehet tudni. Minden esetben érvényesnek kell lennie ennek az iratnak, mert ha lejár akkor meg kell újítanunk és addig csak ideiglenes személyigazolvánnyal tudunk ügyet intézni. Most jöjjön az, hogy hogyan kell igényelni ezeket a papírokat. A lakcímkártyát hivatalból kell kiadni szinte minden esetben, de akár az ügyfél kérésére is kiadható. Akkor hivatalból kerül lecserélésre a személyigazolvány, hogy ha a régi helyett kell csináltatni egy újat. Viszont kérelemre akkor készítenek újat, hogy ha a lakcímkártyának valami baja esik vagy esetleg eltűnik. Amennyiben újszülöttnek akarunk igényelni lakcímkártyát, akkor a törvényes képviselő intézheti az egész dolgot, tehát a szülő adataira és személyi igazolványára lesz szükség, valamint a gyerek anyakönyvi kivonatára.

Ugyan ez van, hogy ha kiskorúnak lakcímkártyát szeretnénk igényelni. Azt tudni kell, hogy a lakcímkártyának nincsen érvényességi dátuma. A lényeg, hogy a lakcímkártya a megadott, tehát ha esetleg bármilyen adat megváltozna, és ezt nem közöljük, a lakcímkártya érvényét veszti.  Lakcímkártyát a lakcím szerinti illetékes okmányirodában lehet igényelni és ott is állítják ki. Csak akkor kell illetéket fizetni a lakcímkártya esetében, ha az igényléssel kapcsolatos eljárás nem azért indul, mert megváltozott a személyi azonosító vagy a lakcím. Az első esetben 500 forint illetéket kell fizetni, a másodikban már 1000 forintot, a többi esetben, azaz ezeken kívüli esetekben pedig nem kell illetéket fizetni. A régi lakcímkártyát, a személyigazolványt és más egyéb okmányt kell elvinni és bemutatni az igényléskor. Ezekre az iratokra rettentően nagy szükségünk van a mindennapi boldoguláshoz, és ha ezek hiánya mégis felmerülne, akkor igyekeznünk kell minél hamarabb pótolni őket.

Az okmányok beszerzése
a fentebb említett módon zajlik és rájöhetünk arra, hogy nem olyan nehéz ezeket az okmányokat beszerezni. Mindenképp nagyon ügyeljünk arra, hogy szinte mindig nálunk legyenek irataink, mert bármilyen ügyintézés szembe jöhet, és akkor nem kell aggódnunk, hogy nem tudunk valamit megoldani. Ennek ellenére megéri végig vinnünk a folyamatot, mert legalább a tudat meglesz, hogy meg van minden lényeges papírunk. Az okmányirodában minden kérdésére készséggel fognak válaszolni, hiszen ők azért vannak, hogy segítsenek nekünk, ha nem értünk valami ügyintézéssel kapcsolatos problémát.

A diákigazolvány fontossága több szempontból is érthető. Ha rendelkezik a diák ezzel az igazolvánnyal, akkor számos kedvezményre jogosult, árengedményektől kezdve a kedvezményes utazáson át az olcsóbb belépőkig. Így nem árt, hogy ha rendelkezik az adott illető egy diákigazolvánnyal, nem mellesleg sokszor van olyan, hogy iskolai tanszerekre vannak bizonyos kedvezmények. Ennek fényében és tudatában a lakcímkártya és a diákigazolvány igénylés nem is tűnik vészesnek. A diákigazolvány úgy igényelhető, hogy miután az okmányirodában beszereztük a Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlapját (NEK adatlap), ezt kitöltve az iskolában kell leadni. Itt is fontos, hogy meg legyen a lakcímkártya és a személyi igazolvány, vagy a születési anyakönyvi kivonat és lakcímkártya. Az eljárás díja 1400 forint, tehát ennyibe kerül, hogy elkészítsék a , a diákigazolványa érvényesnek számít matrica nélkül is, azonban akik október 31.-ig be fogják tölteni 16. évüket, számukra kötelező a matricával való érvényesítés.

Kérjük, mondja el véleményét, mert hozzászólása másnak nagy segítségére lehet!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás