valasA keresetlevéllel történik a válóper megindítása. A keresetlevélnek nincs köze ahhoz, hogy kinek mekkora a fizetése. Ez a levél arról szól, hogy a házastársak bejelentik a bíróság felé, hogy el akarnak válni. A házasságnak a felbontása a válóperes kereset személyes beadása nélkül nem indul meg. Kizárólag valamelyik házastárs kérelmére vagy a házastársak közös kérelmére bontja fel a házasságot a bíróság. A válóper beadása azt jelenti, hogy a keresetlevelet beadjuk a bíróságnak.

A keresetlevélben több dolgot meg kell adni. A gyerekek adatait, akik a házasságból származnak, főként a születési adatokat. Azokat az adatokat is meg kell adni, amelyekből a keresetindításra való jogosultságot meg lehet állapítani. Be kell nyújtani egy kereseti kérelmet is, amiből kiderül, hogy a házasság felbontását közös megegyezés szerint vagy a házasság megromlására vezethető okok feltárásával kérik e.

A keresetlevélben leírtakat igazoló okiratokat a keresetlevélhez mindenképpen mellékelni kell. Kivéve akkor nincs erre szükség, hogy ha az adatok személyi igazolvánnyal igazolhatóak. A válóper bíróságon történő beadásához a következők szükségesek: Házassági anyakönyvi kivonat, a gyerek vagy gyerekek születési anyakönyvi kivonata, valamint az eljárási illeték megfizetéséről szóló igazolás.

A válópernek az illetéke körülbelül 12 000 Forint. Szociális okok miatt a költségmentesség, valamint az illeték-feljegyzési jog kérhető, de ehhez vagyonnyilatkozatot kell kitölteni. A további információkhoz mindenképpen látogasson vissza oldalunkra, hogy minél többet megtudjon, főként arról, hogy milyen papírok kellenek a váláshoz. Persze alaposan meg kell fontolni a kereset beadását, hiszen hogy ha nincs még veszve minden, akkor ennél sokkal jobb megoldás a házasság megmentése.

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás