vagyonszerzesi illetekGépjármű vagyonszerzési illeték fogalma, ára 2015 - 2016 - A gépjármű vagyonszerzési illeték nagyon fontos, amikor autót szeretnénk vásárolni. Ezt bele kell kalkulálni az előzetes számításokba, hogy ha eldöntöttük, hogy autót akarunk vásárolni. Teljesen lényegtelen, hogy miként jutunk hozzá az autóhoz, tehát újonnan vagy használtan, mindenképpen ki kell fizetni ezt az illetéket. Ha arra kíváncsi, hogy a vagyonszerzési illetéket, hogy szabják ki vagy határozzák meg, akkor a válasz egyszerű, mert a járműnek a teljesítményét kell figyelembe venni ilyen esetekben.

Nagyon könnyen meg lehet fogalmazni azt, hogy mit is jelent a vagyonszerzési illeték. Az az összeg, amelyet akkor kell fizetni, hogy ha egy másik személytől átvesszük a gépkocsi tulajdon jogát, tehát átruházódik ránk a jog.

A gépjármű átírásnál létező szabályok átalakultak a vagyonszerzési illeték tekintetében, tehát mindenképpen ki kell fizetnünk az illetéket az átadás - átvétel pillanatában. Nagyon sok tényezőtől függ a vagyonszerzési illeték mértéke, ezt befolyásolhatja az autó kora és teljesítménye. Ha átlépi a 120 kW-ot, akkor ugyan úgy lesz kiszámítva a vagyonszerzési illeték - legyen az hajtómotoros autóbusz vagy egy vontató -, mintha 120 kW-os hajtómotorral rendelkezne az adott jármű. Ha csak lóerőben tudjuk az adott gépjárműnek a teljesítményét, akkor egy apróbb matematikai feladatot kell elvégeznünk. Ez úgy néz ki, hogy elosztjuk 1,36-al a lóerőt és utána kerekítjük egészre, majd ez fogja kitenni a számításoknak az alappillérét.

Az illeték számításának alapja az alábbi táblázatból olvasható ki:

vagyonszerzes

Hogy ha csakis hajtómotorral rendelkező gépjárművet szeretnénk vásárolni, akkor ebben az esetben nem kell vagyonszerzési illetéket fizetnünk. Ha pótkocsiról van szó, akkor az előbbieket nem kell nézni, mivel a pótkocsinak az össztömegét kell figyelembe venni ilyen esetekben. Tehát ilyenkor az össztömeg adja az alapot. Visszterhes vagyonszerzési illeték akkor duplázódhat meg, hogy ha öröklésről beszélünk. Tehát a vagyonszerzési illeték akkor lép a képbe, hogy ha átruháznak egy jogot egy másik személyre. Amennyiben új gépkocsihoz jutunk és átíratjuk a nevünkre, akkor vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Már januártól az összes használt autó megszerzése után is vagyonszerzési illetéket kötelezően fizetnünk kell. Előző év novemberében már változott egy kicsit ez az egész rendszer, de akkor nem került a nagy nyilvánosság figyelmébe. A lényeg, hogy motorok, autók amiket használtan szerzünk be külföldről azok után is vagyonszerzési illetéket kell fizetni.

Drága a gépjármű átírás?

Igen, nagyon drága! - 97.3%
Gépjármű vásárlásnál belefér ez az összeg. - 1.3%
Nem vészes! - 1.1%

Total votes: 1472
The voting for this poll has ended on: február 14, 2016

 

Sajnos nem számít ebben az esetben, hogy külföldön bonyolítjuk le az átadást, akkor is ki kell fizetni a minimum 20 ezer forintot, de többel kell számolnunk nehogy később problémánk legyen belőle. Ha valakinek 120 kilowattnál erősebb kocsija van, annak az illetéke több százezres is lehet, tehát nem kis pénzről van itt szó. Ez az egész szabály átalakítás a motorokra is érvényes, nem csak a gépkocsikra. Az a helyzet, hogy nem nehéz olyan autót vagy motort találni, ami nagy teljesítménnyel bír, így könnyen belefuthatunk egy nagy összegű vagyonszerzési illetékbe. Nem árt előtte gondosan körbeérdeklődni és körbenézni.

Az államnak rendkívül nagy bevételt jelent ez az egész procedúra, hiszen 70 ezer használt jármű volt forgalmazva az előző évben, ami milliárdokat jelent az államnak. Minden bizonnyal a kormány megtalálta már azt a bizonyos helyet a költségvetésben, amit be tud foltozni ezzel a pénzel vagy amit fel tud használni. Még egyszer hangsúlyozni kell, hogy a kint szerzett autó is belföldi vagyonszerzési illetékköteles, ezért senkit ne tévesszen meg az, hogy majd kimegy külföldre és ott meg tudja kerülni az egész rendszert, mert nem így működik. Sajnos arra gondolnak sokan, hogy az állam csak így próbálja kivenni az emberek zsebéből a pénzt és ez nem szól másról csak erről.

Az illeték, amit annak hívunk, az igazából egy adóforma, tehát joggal mondhatják azt az emberek, hogy csak egy újabb rész ahol még többet kell fizetnie az átlagembernek. A kis autósok tehát nem járnak jól, mert ez plusz kiadás, ami nekik is nagyon hiányzik a háztartásból és a megélhetésből. Tehát reménykedhetünk csak, hogy a vagyonszerzési illeték megszűnik egyszer, vagy esetleg mérséklődik, de sajnos a közeljövőben erre nem nagyon lehet alapozni semmit. Viszont most már tisztában vagyunk azzal, hogy mire alkalmatos az illeték, mikor kell fizetni és, hogy mi alapján lehet kikalkulálni az összeget. De mindenkinek felhívjuk a figyelmét, hogy mielőtt egy új autót vásárolna, legyen az használt vagy teljesen originál, akkor mindenképpen számolgassanak otthon egy kicsit mielőtt arra adják a fejüket, hogy egy nagyobb összeget kiadnak, mert nagyon valószínű, hogy még több kiadásuk lesz azon felül, hogy a vételárat ki kell fizetni. Mindenesetre azzal is számolnunk kell, hogy az új papírokra is pénzt kell félretennünk, tehát nem egyszerű az eset ez az egész. Viszont, hogyha autóban gondolkodik, akkor minden képen össze kell vetnie az előnyöket és a hátrányokat, hogy el tudja dönteni, mennyire éri meg önnek beruháznia az adott időpontban. Nem lehet egyszerű a választás és a döntés, hiszen tudatában a fent említetteknek nem kis összeget kell kifizetnie azért, hogy tulajdonosa legyen egy új gépjárműnek. Az illeték megfizetését mindenképpen meg kell tennünk sajnos akkor is, hogy ha épp nyaralunk és megtetszik egy autó, szeretnénk hazahozni, mivel a külföldi autóvásárlás is belföldi illeték megfizetést kíván.

Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás