evenkenti muszaki vizsgaEgy teljesen új irányelvet fogadott el az Európai Unió Tanácsa, az autók műszaki vizsgáztatására vonatkozóan. Egy új irányelv szerint a kisteherautókat és a teljesen új személyautókat az első forgalomba helyezést követően négy évvel kell majd vizsgáztatni. Ez után pedig minden második évben kell ezt megtenni. Magyarországon is így működik a dolog jelenleg. Ha taxiról van szó vagy mentőautóról, akkor évente kell ezt megtenni. Viszont az új törvény, azaz szabályozás lehetőséget ad arra, hogy szabadon rendelkezzenek az időpont sűrűségéről a tagállamoknál.

Ez egy érdekes kérdés és egy fontos lépés, mivel Németország már fontolgatja azt, hogy sűrűbbé tegyék az időpontokat. Ennek az új szabálynak köszönhetően erre már szinte minden uniós tagállamnak lehetősége nyílik majd.


Az autóparkok műszaki állapotára ez nagy hatással lesz, persze jó irányba és az ország bevételeit is növelni fogja, a sűrűn befizetett díjak miatt. A műszaki vizsgák díjai körülbelül 16000 és 20000 forint között mozognak. A közúti balesetek közel 6%-a a nem megfelelő műszaki állapot miatt következik be, ebből pedig le lehet vonni a következtetést, hogy ez a lépés nagyon fontos lehet, hogy megelőzzük a baleseteket. Viszont a motorok esetében ez a szám már 8%-ra rúg fel. E tekintetben évente körülbelül 2000 ember élete veszik oda ezen okok miatt. Viszont mentességet lehet adni a kötelező műszaki vizsga alól, persze csak a rendszeres alól. De ez a lehetőség csak a veteránautóknak és a diplomáciai testületek autóinak, valamint a mezőgazdasági vagy erdészeti járműveknek adott.

Az új szabályozással a vizsgáztatók szakmai tudását is meghatározzák és a technikai oldalát is az egész procedúrának. A környezetre gyakorolt hatást is ellenőrizni fogják. Az Unió más országaiból beköltöző embereknek is megkönnyíti az életét ez a rendelkezés, mivel az Unió egész területén hatályba lépett a szabályozás. Tehát ez az új szabályozás lényege, és ez lehet, hogy rövidesen be lesz vezetve az Unió egész területén.

  
Ezt már olvasta?Bezárás