eredetisegvizsgalat kinek vevo eladoAmikor oda jutunk, hogy adásvétel történik egy gépjárművel kapcsolatban, akkor tisztában kell lenni minden fontos ügyintézéssel, így azzal is, hogy egy eredetiségvizsgálatot mindenképpen meg kell ejteni.

Ez azért fontos, mert így elkerülhetőek az átverések és ki lehet emelni a forgalomból azokat az autókat, melyek nem annyira hiteles forrásból származnak.

Ennek a vizsgálatnak nagyon fontos szerepe van, főleg a vevő szempontjából, mert a tulajdonjogot is átadjuk az átruházás pillanatában. Azért jó ez a vizsgálat, mert mindenre fény derül, és nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg valami elkerülte a figyelmünket. Az egyik gyakran felmerülő kérdés, hogy ki állja az eredetiség vizsgálat összegét. Az pontosan nincsen meghatározva, hogy ki az a személy, aki kifizetheti ezt az összeget, így akár a vevő vagy akár az eladó állhatja e költséget, sőt gyakran előfordul, hogy ezt a fizetni valót a felek megfelezik. Viszont, ha nem születik megállapodás, akkor automatikusan az eladónak kell kifizetnie a pénzt.

Tény, hogy az egyik legjobb döntés az díj megfelezése, hiszen teljesen fair dolog mindkét féllel szemben. Az eredetiségvizsgálatot számba kell venni akkor is mielőtt megvásároljuk a gépjárművet, mert ha nem így teszünk, akkor könnyen elszámolhatjuk magunkat és nem lesz elég pénzünk. De ide tartozik a kötelező biztosítás és az új forgalmi is, valamint adásvétel után a gépkocsi új törzskönyvet is kap. Hogy mi mennyibe kerül, részletes formában megtalálhatja a weblapunkon. Az, hogy mennyit kell fizetni, sokszor az autótól függ, vagyis attól, milyen a kocsi típusa, de lehet szó motorról is. A vizsgaállomáson mindenképpen kérni kell egy időpontot, hogy ha eldöntöttük, hogy ki fogja kifizetni ezt az összeget. Ez után el kell vinni a gépjárművet, hogy a hatósági vizsga megtörténhessen, minél hamarabb.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Ezt követően szakemberek
átvizsgálják tüzetesen az adott járművet és utána nagyon modern eszközökkel megnézik, hogy egyeznek-e az adatok az eredeti gyári adatokkal. Akkor és csakis akkor, hogy ha minden rendben van, ki fogják állítani a hatósági igazolványt és ez azt jelenti, hogy az adásvételi folyamat lebonyolításának nincs akadálya. Ez után ellehet intézni az átírást a másik személy javára. 2014 során sem fog változni az eredetiség vizsgálat módja és ára sem, így nem kell aggódnunk, hogy ha előre terveztünk. Az új tulajdonos nevére egy kötelező biztosítást mindenképpen meg kell kötni az eredetiségvizsgálat előtt, valamint a gépjármű átírása előtt. A helyzet Magyarországon az, hogy sokan nincsenek képben az eredetiségvizsgálattal kapcsolatban. Ezért vagyunk mi, hogy felvilágosítsuk önöket, mit kell alkalmaznia, hogyan és miként kell tekintenie az eredetiségvizsgálatra.

Az eredetiségvizsgálat akkor is szükséges, hogyha külföldről akarja behozatni a gépjárművet, mert az a helyzet, hogy ez belföldi mozzanatnak számít összességében, mivel az okmányirodában kell átírni a gépjárművet, ezért teljesen érthető, hogy miért számít annak. A járművet valahogy meg kell vizsgálni, vagy azonosítani kell, erre jó az eredetiségvizsgálat. Ennek az eljárásnak a folyamán megvizsgálják az egyedi azonosítóval felszerelt gépjárművet és egyeztetik a gyári adatokat a központi nyilvántartásból lekért adatokkal. Ezzel meg lehet nézni, hogy nem lopott-e például a kocsi, nincs-e köze valami bűncselekményhez, tehát tisztázni lehet a jármű kilétét és eredetét.


A következő díjak és árak lesznek 2014-ben, amikre számítani lehet az eredetiségvizsgálatot illetően:

Személygépjárművek esetén:

 

 • 1400 ccm hengerűrtartalomig- 17000 Ft
 • 1401-2000 ccm hengerűrtartalomig - 18500 Ft
 • 2001 ccm hengerűrtartalom felett - 20000 Ft

Motorkerékpárok esetén:

 • 500 ccm hengerűrtartalomig - 15500 Ft
 • 500 ccm hengerűrtartalom felett - 17000 Ft

Tehergépjárművek:

 • Kisteherautók (3,5t össztömegig) - 20000 Ft
 • Tehergépkocsi 3,5 és 7,5 t össztömegig - 21000 Ft
 • 7,5 t össztömeg felett - 22000 Ft


Autóbuszok:

 • ha 20 fő a szállítható személyek maximuma - 21000 Ft
 • 20 fő feletti szállítható személyek esetén - 22000 Ft


Mezőgazdasági vontató, lassú jármű - 20000 Ft

Pótkocsik:

 • Könnyű pótkocsi (lakókocsi) - 16000 Ft
 • Nehéz pótkocsi - 17500 Ft
 • Különleges pótkocsi (felépítménnyel ellátott) - 19000 Ft


Fontos tudnivaló még, hogy bármelyik vizsgaállomáson kívánja valaki elvégeztetni az eredetiségvizsgálatot, az minden helyen ugyan annyiba kerül, mivel az ár, ugyan úgy, mint az alkalmazott technológiák, központilag előírtak és meghatározottak. Így végül is teljesen mindegy melyik állomásra jelentkezünk be, sőt kényelmesen kiválaszthatjuk a hozzánk legközelebb esőt, mert az sem lehet drágább, mint bármelyik másik állomás. Ezeknek a fényében eldönthetjük, hogy mivel fog járni nekünk az eredetiség vizsgálat, és hogy hogyan tudjuk ezt kivitelezni. Persze ez is egyfajta kötelező folyamat, így számolnunk kell azzal, hogy mindenképpen végig kell csinálnunk ezt az egészet, hogy ha azt akarjuk, hogy az eredetiségvizsgálat megtörténjen. Reméljük, hogy hasznos információkat kapott, hogy ha nem tud valamit vagy segítségre van szüksége, akkor nyugodtan szóljon nekünk, keressen fel minket bátran. Reméljük, most már világosabb képet kap erről az egész szerkezetről és boldogulni fog ebben a közegben.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás