1 logoBudapesten elkerülhetetlen lépés az, hogy bevezessék az úgynevezett dugódíjat. Most még két javaslat van. Az egyik szerint egy úgynevezett Budapest – matricát alkalmaznának a főváros teljes közigazgatási területén. Ennek az éves ára 5.000 forint lenne, lebontva havi 450 – 500 forint. A másik javaslat szerint kétlépcsős, kombinált rendszert hoznának létre. E rendszer lényege az lenne, hogy egy második díjat is bevezetnének egy szűkebben vett belvárosi zónában.

Bevételek - A bevételeket tekintve az úgynevezett Budapest – matrica évi 700 – 800 milliót hozna, sőt ha a budapesti lakosokra is kiterjesztenék, akkor még növekedne, így akár 2 – 2,5 milliárdos bevételre is lehetne számítani. A második javaslatból kifolyólag még konkrét mértékű díjakat nem szabtak ki, így erről még nem lehet pontos számokat közölni. A közösségi közlekedés fejlesztésére fordítanák a dugódíjakból bejövő bevételekből.

Még minden csak tervben van - Abban az esetben, hogyha az előbb már említett javasolt rendszer bevezetését az állam is támogatni fogja, akkor bizony szükség lesz jogszabály – módosításra. Még konkrét bevezetési időpont nincs kitűzve, valamint információkat sem közöltek arról, hogy a belső zónában hol is fog húzódni az a bizonyos határ. A főpolgármester türelmét kéri az embereknek, ám azt hozzátette, hogy a belső zóna határáról két elképzelés is van. Az Európai Uniónál igyekezett a városvezetés azt kivívni, hogy a dugódíjat ne kelljen Budapesten bevezetni. De erre a közeljövőben lehet számítani.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás