1 logoAmennyiben lejár, vagy már lejárt a vezetői engedélyünk, akkor a hosszabbítás módja az alábbiak szerint zajlik:

1.- a háziorvosnál el kell végeztetni az alkalmassági vizsgálatot. Ha nincs különösebb, komolyabb betegség akkor ez a 3 alapvizsgálatból áll: a látás (számok leolvasása a falra függesztett tábláról), a színtévesztés (számok kiolvasása a kis könyvből) illetve a vérnyomás ellenőrzése. A vizsgálat díja az alábbiak szerint alakul:

  • 40 éves korig: 7200 Ft
  • 40 és 60 éves kor között: 4800 Ft
  • 60. év betöltése után: 2500 Ft

2.- ezután az okmányirodát kell felkeresni, az alábbi dokumentumokkal:

  • személyi igazolvány, vagy útlevél
  • lakcímkártya
  • a háziorvostól kapott alkalmassági vélemény
  • a jelenlegi jogosítvány

3.- az okmányirodai ügyintézés díja 4000 Ft, illetve 1500 Ft abban az esetben, ha az adott személy a 62. életévét betöltötte, vagy az orvosi alkalmassági vélemény egy évnél rövidebb ideig érvényes. A pénzt postai csekken lehet befizetni vagy az okmányirodában bankkártyával is rendezhető.

A ma használt vezetői engedély több dátumot is tartalmaz. Az első oldalon lévő dátum magára az okirat érvényességére vonatkozik, míg a hátsó oldalon lévő dátum (ok) az egyes kategóriák érvényességére. Az érvényesség ellenőrzésekor az összes dátumot érdemes megnézni, mivel olyan is előfordulhat, hogy ha maga a kártya még érvényes, ám az adott kategóriára vonatkozó engedély már nem. Alkalmatlanság megállapítása esetén lehetőség van felülvizsgálat kérésére. Ezt írásban kell kérni, a vélemény kézhezvételét követő 15 napon belül. A másodfokú vizsgálat díja:

  • 40 éves korig 10800 Ft
  • 40 és 60 éves kor között 7200 Ft
  • 60. év betöltése után 4800 Ft

Lejárt jogosítvány cseréjekor van lehetőség arra, hogy az új okmány elkészültéig lehessen vezetni. Ebben az esetben visszaadják a lejárt jogosítványt és adnak mellé egy igazolást, ami 2 hónapig érvényes. Amikor új jogosítvány elkészült, a (z okmányirodában az ügyintézés során) megadott telefonszámra küldenek egy sms - t, hogy kész az új okmány és személyesen át lehet venni. Ehhez külön sorszámot nem kell kérni, hanem ügyintézési időben bármikor be lehet érte menni. Az új jogosítvány átvételekor a régit kell leadni, aláírni egy papírt és ezzel rendezve van a dolog. Amennyiben a vezetői engedély elveszett, akkor a pótlásához a fent felsorolt dokumentumokra van szükség (értelemszerűen kivéve a jogosítványt), illetve az elvesztésről szóló jegyzőkönyvre. Az új okmány az okmányirodában, vagy postai úton vehető át, mindkét esetben. Tehát akkor is, ha lejárt újításáról, vagy elveszett pótlásáról van szó.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás