1 logoHa a cégautót már nem használja, adó akkor is van! Abban az esetben, ha a cég autóját kivonják a forgalomból, attól fogva nem kell utána cégautó adót fizetni. Erről bizony a cégvezetők csak álmodozhatnak. Azokra a személygépkocsikra ez a feltevés viszont egyáltalán nem igaz amik társaságok tulajdonában vannak.

A cégautóadó – fizetési kötelezettség megszűnését pontosan meghatározza a gépjárműadóról szóló törvény (Gjt.). Ám egyáltalán nem szerepel a megszűnési okok között a forgalomból való kivonás. Emiatt pedig a cégautóadó – fizetési kötelezettség alá eső gépjárművek után kell fizetni cégautóadót a társaságok esetében, azokra a hónapokra, mikor is a forgalomból a személygépkocsit kivonták. Ennek következtében a céagautó – fizetési kötelezettsége fennáll, abban az esetben, ha a személygépkocsi nem a magánszemély tulajdonában van, akkor az eladásig vagy épp a selejtezésig bizony számolni kell ezzel az adóval.

Az adó alanya a jogszabály szerint az a személy, aki a hatósági nyilvántartás szerint is a gépjármű tulajdonosa. Abban az esetben, ha a járműnek több tulajdonosa van, akkor a tulajdoni hányadnak megfelelően adóalanyok. Az adókötelezettség a tulajdonszerzést, tartós bérletbe vételt valamint pénzügyi lízingbe vételt követő hónap 1. napján keletkezik akkor, ha nem magánszemély tulajdonában van, vagy épp általa van tartós bérletbe valamint pénzügyi lízingbe.

Annak a hónap utolsó napján szűnik meg az adókötelezettség, mikor a nem magánszemély tulajdonos elidegeníti a hatósági nyilvántartásban jelenlévő személygépkocsit, amiben a nem magánszemély pénzügyi lízingbe vevő a lízingbe adónak visszaadja, valamint amiben a személygépkocsit a nem magánszemély tartós bérletbe vevő a bérbeadónak visszaadja. Abban az esetben, ha nem magánszemély tulajdonában van a gépkocsi, például kft., bt., akkor cégautóadó – fizetési kötelezettség jön létre, még a forgalomból való kivonás esetében is, ha a tulajdonosi jogviszony még fennáll.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás