cegauto adoA cégautó adó 2015 és 2016 évben nem fog változni előreláthatóan. Tehát a régebbi kétsávos rendszer helyett a kocsi környezetvédelmi besorolása és a kiló wattban kifejezett teljesítménye alapján állapítják meg a cégautó adót.

Ezért csak ezt a két adatot kell megadni ahhoz, hogy ki tudjuk számolni a cégautó adó mértékét, mindezt egy hónapra vetítve.

A cégautó adónak az a lényege, hogy ha nem magáncélra van használva a gépjármű, hanem egy cég részéről, akkor az után adót kell fizetni. Olyan magánszemélyek is igénybe vehetik, akik magánautójuk használatát elszámoltatják cégük felé. Tehát, hogy ha van egy vállalkozásunk, akkor többszörösen át kell gondolni azt, hogy szeretnénk-e céges autót. Minden cég életében meg kell hozni bizonyos döntéseket, ez a döntés kiadással jár.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Ezért kell átgondolnunk
többszörösen, hogy miként szeretnénk befektetni a cégünkbe, kell-e nekünk céges autó vagy sem és akarjuk-e állni ennek a költségét. Ha átgondoljuk, akkor egy céges autó nem rossz gondolat, hiszen elég sok mindent véghez lehet vinni, mintha egy alkalmazott gyalogszerrel menne ügyintézni. Ráadásul marketing szempontjából is kiváló gondolat egy céges autó. Sőt háziorvosoknak is lehet céges autójuk, akik nem vezetnek útnyilvántartást, pontosabban cégautó adót kell fizetniük.

Gépjármű teljesítménye

0-4 osztály

6-10 osztály

5. 14-15 osztály

    

0 - 50

16.500

8.800

7.700

51 - 90

22.000

11.000

8.800

91 - 120

33.000

22.000

11.000

120 felett

44.000

33.000

22.000Persze ez több szempontból lehet előnyös és hátrányos is egyszerre, de igyekeznünk kell az előnyöket szem előtt tartani, és úgy döntést hozni ebben az ügyben. Ha teljesen tanácstalanok vagyunk és nincs a közelünkben olyan ember, akit meg tudnánk kérdezni akkor nyugodtan járjunk utána annak, hogy a cégautó adó hogyan, mekkora összegben és milyen feltételekkel kell megfizetni. Nagyon fontos megemlíteni, hogy minden esetben annak kell fizetnie a cégautó adót akié a gépjármű. Nem lehet másra átruházni vagy nem fizetheti más, ezt nekünk kell állni és ezt nekünk kell megoldani. Persze nem könnyű arra gondolni, hogy plusz kiadást vállalunk és minden hónapban fizetnünk kell, de ennek a hasznosságát mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Egy cég indításakor számba kell venni az esetleges költségeket és manapság már a cégautó adó sem egy kihagyható dolog. Ezt minden hónapban be kell fizetni. Fiatal cégnél még nem érdemes rögtön az elején céges autót bérelni, mert amíg nincs biztos bevétel, addig lehet, hogy csak a kiadás oldalát fogja növelni.

Tehát gondoljunk bele, hogy ha van egy céges autó mennyire tudjuk kihasználni, mennyi költséggel jár, mert ugye a cégautó adón felül fenn kell tartani azt a bizonyos gépjárművet, tankolni kell bele karban kell tartani alkatrészeket kell benne cserélni vagy ha nagyobb baj történik akkor lehet hogy több a kiadás és persze a kötelező, valamint casco biztosítás díjáról sem szabad megfeledkezni. Hiszen köztudott, hogy főleg h  új autóról van szó, akkor biztosításokat kell kötni rá ami mind mind azzal jár, hogy mélyebben nyúlunk a zsebünkbe. Ezek tudatában kell átgondolnunk minél alaposabban döntésünket és így meghozva élünk a lehetőséggel vagy pedig nem. Ha vannak fölösleges forrásaink, akkor csak jól járhatunk egy gépkocsival, mert gyorsabban tudjuk intézni ügyeinket és egyéb dolgokra is lehet használni.

Ön helyett nem dönthet senki, de tanácsot tudunk adni, hogy hogyan tudja a legkisebbre csökkenteni az autó körüli kiadásokat és ezzel leredukálja a költségeket. Igyekezni kell minden olyan dolgot hanyagolni a kocsi körül, ami felesleges lehet például a felesleges benzinfogyasztás, felesleges műszaki változtatások vagy az ehhez hasonló dolgok elhagyásával lehetséges spórolni. Reméljük, hogy el tudja önteni, miként alakuljon a cégautó adó sorsa az ön cégénél és ha arra jut, hogy megéri fizetni akkor nem járhat olyan rosszul, cserébe kap egy szállító eszközt, amit többen tudnak majd használni.

Viszont ha nincs felesleges pénz a zsebében és sok helyre kell, akkor nem érdemes ezért céges autót alkalmaznia, mert csak nőnek a kiadásai és lehet, hogy az a pénz olyan helyre is mehetne, ami sokkal jobban megérné. Ezért döntse el, hogy hogyan választ és reméljük, most már tudja, hogy mi az a céges autóadó, s ha legközelebb meghallja ezt a kifejezést, akkor másoknak is tud majd segíteni a megfelelő döntésben.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás