1 logoEzt a témát érintően 2016 nem fog változást hozni. A környezetvédelmi besorolást illetve a felülvizsgálatot viszont egymással összhangban kell igénybe venni. Nálunk egy olyan jogszabály van életben, mely szerint a környezetvédelmi besorolás mellett a különböző környezetvédelmi tulajdonságokat is ellenőrzik. Megadott szempontok alapján különféle osztályokba sorolják őket. Az osztályokba sorolásról a 6/1990. (IV.12.) KöHÉM rendelet rendelkezik.

Az elmúlt években ezek az előírások és szabályok egyre jobban szigorodtak. Továbbá az osztályok számában is változás következett be, a kezdeti 8 helyett ma már 15 osztály van. Így ennek fényében kijelenthetjük azt, hogy sokkal részletesebben, aprólékosabban ellenőrzik az autókat. Mindezt azért kell nagyon komolyan venni, mivel uniós jogszabály írja elő, hogy az autók szemszögéből azt kell megvizsgálni, hogy milyen hatással van a levegőre.

Emellett még meg kell, hogy említsük a 77/2009. (XII. 15.) KHEM – IRM - KvVM együttes rendeletet is. A két rendelet együttes figyelembevételével lehet az uniós elvárásoknak megfeleltetni a gépjárműveket. Ezek fényében különféle, fekete, kék, zöld illetve piros plakettekkel kell a rendszámot ellátni a besorolás mintájára. Így ezek miatt ez a feladat igen összetett és kicsit komplex is.

Íme, a besorolások színek szerint:

  • Zöld szín: kimagaslóan környezetbarátok járművek. Besorolásuk 9-től 15-ig tart.
  • Kék szín: környezetbarát autók. Besorolásuk 8-tól 6-ig tart.
  • Piros szín: kis mértékben környezetbarát járművek. Besorolásuk a 2-es osztály.
  • Fekete szín: egyáltalán nem környezetbarát autók. Besorolásuk 3,1 és a 0.

gepjarmuvek korny bes

  
Ezt már olvasta?Bezárás