parkolasÚgy tűnik, ettől a hónaptól kezdve megint egy újabb huszárvágással tovább bonyolítják a parkoló autósok életét. A mellett ugyanis, hogy bedobjuk az órába a kellő összeget, még minden további nélkül megbüntethetnek majd, de nézzük, hogy úszhatjuk meg, hogy egy kisebb parkolási díj helyett ne kelljen nagy összegű bírságot fizetnünk. Köztudott, hogy új szereplő tűnt fel a parkolási társaságok között a Nemzeti Mobilfizetési Zrt képében az EME Zrt mellett és kettőjük között igen nagy vita folyik a parkolási díj beszedése és felhasználása ügyében. Ez persze nem a két cég vitája, hiszen azt az autósoknak is jogukban áll tudni, hogy a befizetett pénznek mi lesz a sorsa, de főként azt, hogy melyik cégnek kell adott helyen a parkolási díjat fizetni ahhoz, hogy ne legyen büntetés a vége.

Nézzük, mit tehetünk mi autósok ebben a vitás és igen kellemetlen helyzetben. nyilván az egyetlen biztos dolog, hogy a parkolás díját ez után is be kell fizetni, de nem mindegy, hogy hova. Persze nagy valószínűséggel ez azért egyértelműen ki fog derülni a parkoló automatákon lévő jelzésekből, és reméljük, hogy a jelzés alapján kizárt lesz, hogy tévedésből nem azt a mobilparkolási számot hívjuk majd, amelyiket kell. Minden esetre mindenkor az adott automatán feltüntetett utasítást követve kell a parkolást elindítani, hiszen valószínűleg másképp majd nem is tudjuk ezt megtenni.

A nagy kérdés az, hogy az átállást vajon hogy tudják megoldani és kivitelezni egyetlen éjszaka leforgása alatt, és abszolút egyértelművé tudják-e ilyen rövid idő alatt tenni, hogy milyen utasítást kell követni. Elképzelhető, hogy az autóstársadalom e modern világban visszatér az előző kézi vezérlésű automata parkolóórák használatához, hisz ezzel nem lehet tévedni, nem vész el a befizetett összeg és nem történhet meg, hogy nem ahhoz a társasághoz fizeti be a parkolási díjat, ahová kell. A még egyre zűrösebbé váló mobil parkolásnak az a hátránya is meglehet, hogy jóval nagyobb összeget fizetünk ki, mint amennyiért valóban parkolunk.

Nagy kérdés, hogy mi a sorsa a parkolási díjként befizetett összegeknek, de legalább ennyire fontos, hogy oda és azt az összeget fizessük be, ahová kell, és főként amennyit kell. Ehhez azt tudjuk tanácsolni, hogy amennyiben a mobil parkoláshoz ragaszkodik valaki és megtörténik az a furcsa eset, hogy a parkoló órán több telefonszámot is talál, akkor egyrészt el kell döntenie melyiket választja, de e mellett mindenképp fotózza le a címkén lévő telefonszámokat, hogy egy vitás helyzet során igazolni tudja ezt. Ilyenkor ugyanis az őt megbüntetni szándékozó társaságnak kell majd magyarázatot adnia.

Az EME rendszeren belül a velük szerződött ügyfeleknek most parkolási előleget is lehet fizetni egy jövőbeli parkolásra, mely funkciót a mobil parkolás egyenlegfelöltés funkciójába lehetséges elérni. Ezzel előre megvásárolunk egy szolgáltatást, de továbbra is kérdés, hogy mi a sorsa a parkolási díjként befizetett összegeknek? Jogi szempont alapján nézve az a legnagyobb kérdés, hogy amit az EME rendszerébe valaki befizet, mint parkolási előleget, de közben a változások miatt nem ebbe a rendszerbe tartozik majd a parkolási hely, akkor az EME a fel nem használt összeget vissza kell, majd fizesse. Érthető az EME álláspontja is, mi szerint a meglévő szerződéseiknek nincs határideje, azok nem járnak le és nem évülnek el, így a jövőben még egyáltalán nem kizárt, hogy az ügyfél a befizetett keretösszeget fel fogja használni. Akkor viszont, ha a szerződést felbontják, megszűnik, természetesen az előre befizetett és fel nem használt összeg visszajár.

  
Ezt már olvasta?Bezárás