uzembentarto valtas koltsegei felteteleiA közúti közlekedésről szóló szabályozás értelmében az üzembentartó a gépjármű tulajdonosa, illetve akit más hiteles információval igazolt jogalap alapján a jármű nyilvántartásban bejegyeztek felelhetnek csupán a gépjárműért. A szabályozás szerint az üzembentartó gyakorolja a gépjármű forgalomban tartásával, és a közúti közlekedésben való részvételnek a jogait, ami egyben azt jelenti, hogy az ezekkel kapcsolatos kötelezettségek is az üzembentartót terhelik. Az üzembentartó váltás költségei és megfelelő dokumentumok benyújtása mind az üzembentartót terhelik.

A legújabb szabályozás értelmében az üzembentartói jog is vagyon értékű jognak számít, így illetékköteles. Lényeges, hogy az üzembentartó bejegyzéséhez minden dokumentum a megfelelő időben és megfelelő formában kerüljön benyújtásra, ellenkező esetben a bejegyzés iránti kérelmet az okmányirodában el fogják utasítani. Érdemes minden iratot előre beszerezni:

  1. A kitöltött üzembentartói kérelem
  2. Az üzembentartó nevére megkötött gépjármű kötelező biztosítás igazolása
  3. A bejegyzés illetékének befizetéséről szóló igazolás, illetve nyilatkozat az illetékmentességről
  4. A gépjármű forgalmi engedélye
  5. Az ügyintéző személy azonosító iratai
  6. Az üzembentartói ügymentetet intézheti a tulajdonos személyesen, vagy a tulajdonos az üzembentartóval egyetemben, esetleg meghatalmazottjuk                                            
  7. Fontos, hogy a gépjármű rendelkezzen érvényes műszaki vizsgával


Fontos, hogy az üzembentartó váltásnak vannak költségei, melyeket érdemes előre betervezni. A költség a vagyonszerzési illeték 25%-a amennyiben ellenszolgáltatással szerzi meg az új üzembentartó az üzembentartói jogot, míg 50% amennyiben ellenszolgáltatás nélkül szerez jogot. Az új forgalmi engedély költsége mind a két esetben 6000 forint.

  
Ezt már olvasta?Bezárás