beren kivuli juttatasok cafeteriaA cafetéria változások 2015-ben a következők szerint várhatóak. 2015-ben is 3 csoportra oszthatjuk a béren kívüli juttatásokat és ezeket a közterhek szempontjából nézzük most meg, melyek az adómentes juttatások és azoknak az értékhatára. Az első csoportba tartozik a munkába járás költség kiegészítése: a bérletárának 14%-a, sporteseményre szóló belépő, nincsen korlátja, kulturális szolgáltatások, ami 50 000ft/év lesz. A kockázati biztosítások, maximum a minimálbér 30%-a/hónap lehet, a teljes életre szóló biztosítás (visszavásárlási értékkel), mely esetben nincsen korlát. Ez 2018. január 1-től lesz adóköteles. A számítógép használat támogatásánál nincs korlát, és a bölcsődei szolgáltatásnál sem lesz. Lakáscélú támogatás (hiteltörlesztésre is) esetén 5 millió forint /5 év.

A következő csoportba az egyes meghatározott juttatások sorolhatóak, aminek a közterhe 50,17%. ide tartozik: a béren kívüli juttatások összesen 450 ezer forintig, az üdültetés, ami minimálbér összegével egyezik meg/év/fő, az Erzsébet-utalvány 8000 forint/hó keretig. Ezen kívül még megtalálható a munkahelyi étkeztetés, ami 12 500 Ft/hó, a Széchenyi pihenőkártya, ami 450 00ft/év. Itt van még az iskolakezdési támogatás és a helyi bérlet, ami a bérlet áráig finanszírozható.

Az iskolarendszerű képzést is ide lehet sorolni, ami a minimálbér 2,5 -szerese/év, önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj hozzájárulás, ami a minimálbér 50%-a/hó, önsegélyező-pénztári tagdíj hozzájárulás esetén a minimálbér 30%-a/hó, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató - ez a minimálbér 50%-a/hó, adóköteles biztosítási díj – itt nincsen korlát, valamint ajándék utalvány, ami a minimálbér 10%-a és maximum 3 alkalom/év.

A harmadik csoportba tartoznak a megemelt adóalappal adózó juttatások (közteher 65,79%), a béren kívüli juttatások tételes értékhatár feletti része, a béren kívüli juttatások teljes értékhatárt meg nem haladó, de összértékben 450 ezer forint feletti része. Ezek a béren kívüli juttatások rendkívül fontosak az emberek számára, ugyanis ez sokszor nagyon nagy segítséget jelent. Ezeket a juttatásokat előtérbe kellene jobban hozni, ugyanis nagyon sok családot lehetne vele kisegíteni az ország szinte bármelyik területén.

Csak remélni tudjuk, hogy a kormány sokkal jobban oda fog figyelni ezekre az adatokra és a béren kívüli juttatásokra, mert ez igen is egy nagyon fontos dolog és az emberek nagymértékben számítanak rá, persze csak az, aki kap belőle. Tehát a fentiek alapján fog alakulni a 2015.ös év a cafeteria szempontjából, sokak meg lesznek vele elégedve sokak pedig nem, de ez mindig így szokott menni, hogy ha a változtatásokról van szó.

Mindenképpen ajánljuk figyelmébe oldalunkat, amit szinte bárhonnan elérhet, hogy ha van a közelben megfelelő internet kapcsolat és ezzel csak jól járhat hiszen, hogy ha naponta vagy hetente visszajár hozzánk, akkor egyre több érdekes és hasznos információval tudja magát szembetalálni. Ezért mindenképpen megéri visszatérnie és megfontolnia, hogy milyen sűrűn látogat ide.

A cafetériáról szóló változásokat tovább tudja követni oldalunkon keresztül és minden olyan választ megkap az esetleges változásokról, ami esetleg érdekelheti önt. Az viszont tény, hogy lesznek olyan emberek, akik nagyot bukhatnak a 2015-ös cafetériával. Minden bizonnyal sajnos lesznek olyan munkavállalók, akik csökkentet cafetériát fognak kapni pontosan a változtatások miatt. Ez sajnos rossz hír, de reménykedjünk, hogy a kormány majd később változtat ezen a problémán, hiszen nem szabadna az emberektől megvonni a cafetériát semmilyen mértékben.

Amint azt tudni lehet, nagyon nagy tiltakozást váltott ki az emberek körében, amikor legelőször szóba került a cafetéria rendszer, pontosabban annak 2015-ös változásai. Viszont ezt a törvényjavaslatot már elfogadták a parlamentben, így nincsen mit tenni ez ellen. A kormány döntött, így egy olyan fontos kérdésben hozott sokak számára negatívabb döntést, amit nem sok ember tudott kezelni ezért nagyon sokan háborodtak fel és mentek az utcára, hogy tiltakozzanak ez ellen a rendelkezés ellen. Reméljük, hogy tudtunk annyi információval szolgálni, ami elég lehet ahhoz, hogy tisztább képet kapjon a cafetéria 2015. évi alakulásáról és, hogy belelásson azokba a dolgokba, ami a kormánnyal kapcsolatos. Persze ez még a jövőben könnyen megváltozhat, így ne vegyünk készpénznek semmit.

Mondja el a véleményét nekünk ITT!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás