berkompenzacioA bérkompenzáció 2015-ben csak a  munkavállalók egy bizonyos részét fogja érinteni. A bérkompenzáció már 2012-óta be van vezetve, tehát nem egy mai törvényről van szó. Azért volt szükség a bevezetésére, mert az adójóváírás lehetősége 2011-ben el lett törölve, valamint egy időben az eltörléssel 1%-al megemelték az egészségpénztári járuléknak a mértékét. A következmény az lett, hogy a kiskeresetűeknél nagymértékű reálbércsökkenés jött létre az előző évhez képest, amit csak úgy lehetett volna kijavítani, hogy ha a munkaadók nagyobb béremelést hajtanak végre. Ismerve a magyar munkaadók anyagi helyzetét tudni lehetett, hogy ez annyira nem fog bekövetkezni. Az volt a fő ok, hogy alapból már egy súlyos adóteher sújtotta őket és nem tudtak volna mellette ennek eleget tenni.

A kormány látta a munkaadóknak a helyzetét és bevezette a bérkompenzációt, ami azt mondta ki, hogy az állam átvállalta a munkaadótól a béremelés miatt megnövekedett terhek egy bizonyos részét. Ezzel egy időben pedig kötelezte a munkaadókat a bérek rendezésére. A bérkompenzációt a kormány eredetileg csak egy évre akarta  behozni.

A bérkompenzáció 2015-ben is csak a közfoglalkoztatottakat fogja érinteni elsősorban. A közalkalmazottak és köztisztviselők, a fegyveres szervek hivatalos állománya, a hivatásos és a szerződéses honvédek, legfőbb ügyész, az ügyészek, és az ügyészségi alkalmazottak, egyes egyházjogi személyek és hivatásos nevelőszülők tekintetében.

Azon dolgozók esetében, akik 1 gyerek után családi adókedvezményt kapnak, azoknál a fenti munkaterületeken alkalmazott dolgozók után se lehet egyidejűleg igénybe venni az adókompenzációt. Azaz a munkáltatót nem lehet kötelezni, hogy megemelje a bért. Azok viszont akik két vagy több gyereket nevelnek, azoknál a  törvény által előírt feltételek teljesülése esetén igénybe lehet venni a bérkompenzációt 2015 évre vonatkozóan is majd. Olvassa híreinket, ebből többek között arra a kérdésére is választ kap, hogy a bérkompenzáció 2015 évre Önnek jár-e?


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás