jelenleti ivA jelenléti ív 2015 folyamán is fontos munkaügyi nyilvántartás lesz, amelynek a vezetését munkaügyi ellenőrzés folyamán szigorúan ellenőrzik. Sokan vannak a munkáltatók, és a munkavállalók között is, akik a jelenléti ív vezetését teljesen feleslegesnek tartják, amely csak arra jó, hogy növelje a munkahelyi bürokráciát. Ennek következtében a jelenléti ívek vezetése sok esetben pontatlan, vagy hiányos, amely egy ellenőrzés esetén komoly büntetést vonhat maga után. Köztudott, hogy manapság a kormány, illetve a szakhatóságok egyre nagyobb számban végeznek ellenőrzéseket, amelyeknél nagy számban fedeztek fel munkaügyi hiányosságokat. A bírság, amelyet kiszabhatnak munkaügyi hiányosság esetén, 20 ezer Ft, és 2 millió Ft között lehet. A munkaügyi ellenőrzések folyamán a jelenléti ívek vezetésével kapcsolatos hiányosságok gyakran eredményeznek bírságot. Jó hír, hogy a jelenléti ív 2015 –ben is online letölthető az internetről. Mire figyeljünk oda a jelenléti ív vezetése során? Megmondjuk.

A munkáltató köteles nyilvántartani a rendes, és a rendkívüli munkaidőt, illetve a készenlét, és a szabadság időtartamát. A nyilvántartásból naprakészen meg kell tudni állapítani a rendes, és rendkívüli munkaidő, illetve a készenlét kezdő, és befejező időpontját. Erre a célra szolgál a jelenléti ív, amelynek vannak kötelező tartalmi elemei. A jelenléti íven szerepelnie kell:

  • a munkáltató nevének,
  • a munkáltató székhelyének,
  • a munkavégzés helyének,
  • a munkavállaló nevének, születési helyének, idejének, adószámának, TAJ számának, és anyja nevének,
  • a munkaidőnek (munkaidő kezdete, és vége, illetve a ledolgozott órák száma), a munkabérnek, és a munkakörnek,
  • a munkavállaló aláírásának,
  • a dátumnak,
  • a munkáltató aláírásának.


Természetesen több féle jelenléti ív van forgalomban, ezért fontos, hogy olyan mintát szerezzünk be, amely esetünkben megfelel a törvényi előírásoknak. Javasoljuk, hogy vegyük igénybe szakember segítségét a megfelelő jelenléti ív kiválasztásához. A jelenléti ívet 2 példányban kell vezetni. Nagy segítséget jelentenek a megfelelő jelenléti ív kiválasztásában az internetről letölthető minták, amelyek között mind munkáltató megtalálhatja a számára megfelelő nyomtatványt. Használjuk ezt a lehetőséget. Azután, már csak arra kell odafigyelni, hogy a jelenléti ív vezetése rendszeres, és pontos legyen.

Minta letöltése online itt!


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás