fizetesi felszolitasGyakran használt nyomtatvány lesz a fizetési felszólítás 2015 folyamán is, ugyanis a magyar gazdaság állapotát, és a magyar lakosság anyagi helyzetét látva, nem számíthatunk arra, hogy akár a lakosság, akár a gazdasági szervezetek, illetve intézmények fizetőképessége javulna. Nehéz volna megmondani azoknak a számát, akik valamilyen, tartósan nem fizetett számlával rendelkeznek. Természetesen azt azért nem lehet állítani, hogy akik nem fizetnek, azok mindannyian ténylegesesen olyan anyagi helyzetben vannak, amely azt lehetetlenné teszi. Sajnos sokan vannak, akik tudatosan nem fizetnek, adott esetben visszaélve azzal, hogy az elmaradások behajtása nem egyszerű, sőt néha lehetetlen. A fizetési felszólítás 2015 –ben is egy eszköz lesz arra, hogy a nem fizetőket értesítsék az elmaradás összegéről, annak járulékos költségeiről, illetve az esetleges jogi következményekről.

A fizetési felszólítás tartalma nem kötött, de azt mégis el lehet mondani róla, hogy vannak olyan tartalmi elemei, amelyeknek feltétlenül szerepelnie kell minden felszólításban, mert azok nélkül a cél elérése kétségessé válik, illetve akár jogilag is megtámadható lesz. A tartalmi elemek bemutatása előtt térjünk ki röviden a formai elemekre. A levél legyen jól áttekinthető, a megfogalmazásból derüljön ki, hogy a hitelező követelése jogos, és hogy elszánt arra, hogy, ha kell, jogi úton is behajtja a követelést. Ugyanakkor még se legyen támadó a levél, hogy nehogy tovább rontsa az adós hozzáállását. Fel kell kínálni az együttműködés lehetőségét, és nem árt hivatkozni arra, hogy a hitelező a békés rendezés híve, de emellett- amennyiben elkerülhetetlenné válik-, megteszi a szükséges lépéseket. A felszólítást zárt borítékba juttassuk el az érintetthez, és ha megoldható, ne szerepeltessük rajra a feladó nevét, hogy ne hozzuk kellemetlen helyzetbe, amely adott esetben dühöt, megalázottság érzést válthat ki, és esetleg még azt a kis együttműködési szándékot is megszűnteti, ami esetleg addig volt.

A tartalmi elemek között feltétlenül legyen benne a felszólításban a hitelező, és az adós neve, címe, elérhetőségek, ha van az ügyiratszám, vagy a tartozás pontos megnevezése. Ezen felül a tartozás pontos összege, plusz a felszámított kamatok, és egyéb költségek, illetve ezek végösszege, amelyet valójában be szeretnénk hajtani az adóson. Itt javasolt feltüntetni az esetleges kedvezményt, amennyiben az ügyfél pozitívan áll a dologhoz, és hajlandó együttműködni. Legyen benne jól láthatóan az a dátum, ameddig a tartozást rendeznie kell az adósnak, illetve a bankszámlaszám, amelyre a befizetést várjuk. Továbbá szerepelnie kell a felszólításban, hogy nem fizetés esetén, illetve kapcsolatfelvétel mellőzése esetén milyen jogi következményekre számíthat az adós. Végül fontos felhívni az ügyfél figyelmét arra, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni, illetve a nehézségeit figyelembe venni, és az hogy milyen időpontokban, és milyen elérhetőségeken lehet a hitelezőt megtalálni. A levél végén természetesen a pontos dátumnak, és aláírásnak kell szerepelnie. Fizetési felszólítás minták az internetről is letölthetők, így oldalunkon is.


Minta letöltése online itt!

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás