adoeloleg nyilatkozatFontos szerephez jut az adóelőleg-nyilatkozat 2015 folyamán is. Napjainkban szinte követhetetlen sebességgel változnak, módosulnak, születnek rendeletek, törvények, jogszabályok. Ezt az iramot hétköznapi halandó nem igazán tudja követni, ezért nem ritka, hogy bizonyos változásokról még csak nem is hallott, így a már hatályok kívül helyezett jogszabály, törvény alapján szervezi a munkáját, vállalkozását, illetve a magánéletét. Sajnos ebből kifolyólag nem ritka a kellemetlenség, a kár, a probléma. Gondosan kell ezért eljárnunk minden olyan ügyben, amely jogszabályt, törvényt, vagy rendeletet érint. A változások az adózást sem kímélték, mint tapasztaljuk. Az adóelőleg-nyilatkozat 2015-ben is fontos része lesz a magánszemélyek adózásának.

A magánszemélyeknek 2015-ben 4 féle nyilatkozat megtételére lesz lehetősége.

- Adóelőleg-nyilatkozat, a családi adókedvezmény igénybevételéről: ebben arról nyilatkozik a dolgozó a munkáltatója felé, hogy a munkabér számfejtése során vegye figyelembe a családi adókedvezményt, azaz az adó- és járulék előleg megállapításánál vegye azt figyelembe, csökkentve annak mértékét. A nyilatkozatot jellemzően minden év januárjában kell megtenni, az első havi munkabér számfejtésének kezdetéig, hogy már abban érvényesíteni lehessen az adókedvezményt.

- Adóelőleg-nyilatkozat személyi kedvezmény igénybevételéhez: ezt a nyilatkozatot, a súlyos fogyatékos személyek tehetik meg. A súlyosan fogyatékos állapotot fennállását orvosi igazolással kell bizonyítani, amelyet a nyilatkozathoz kell csatolni, és le kell adni a munkáltatónak, hogy az érvényesíteni tudja a kedvezményt.

- Adóelőleg nyilatkozat az adóelőleg megállapításánál figyelembe vehető költségekről: ebben az esetben, az önálló, illetve a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre tekintettel kapott költségtérítés adóelőlegének megállapításánál költséghányad alkalmazását lehet kérni a munkáltatótól. A költséghányad elszámolása történhet 10-os költséghányad, vagy tételes költségelszámolás figyelembe vételével.

- Adóelőleg-nyilatkozat külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozata adókedvezmény érvényesítéséhez: ezt a nyilatkozatot annak a külföldi illetőségű személynek lehet megtennie, akinek az önálló, és nem önálló tevékenységből származó jövedelmének legalább 75 %-a Magyarországon esik adókötelezettség alá. Fontos, hogy azonos, vagy hasonló kedvezményt másik államban nem lehet igénybe venni.

Az adóelőleg nyilatkozat minták letölthetők az internetről 2015-ben is, amelyekhez kapcsolódik egy rövid tájékoztató is, amely nagy segítséget jelent a nyilatkozat megtételéhez.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás