utazasi koltsegteritesAz utazási költségtérítés 2015 folyamán is szinte minden munkavállalót érinteni fog valamilyen formában. Napjainkban a munkabér nem csak az alapbérből, és az esetleges bérpótlékokból áll, hanem számtalan egyéb juttatás is növeli a rendszeres havi jövedelmet. Ezek közül az egyéb juttatások közül a legismertebbek a béren kívüli juttatások. Ezeknek a jelentősége a kedvező adó- és járulékterhekben van, ugyanis azok sokkal alacsonyabbak, mint a bérjellegű kifizetéseké. Egyre nő azoknak a juttatásoknak is a száma, amelyek adómentesen adó- és járulékmentesen lehet adni a munkavállalóknak. Az utazási költségtérítés 2015 –ben ezek közé, a kedvezményes juttatások közé fog tartozni. Mit is kell tudnunk az utazási költségtérítésről? Összefoglaltuk.

Az utazási költségtérítésnek több formája is van. Alapvetően megkülönböztetünk helyi utazást, munkába járást, és hazautazást. Mindegyik fogalom tartalma különbözik egymástól. Helyi utazásról azt kell tudni, hogy nem számít munkába járásnak, ezért az abban az esetben, ha a lakóhely, és a munkahely azonos közigazgatási területen van, akkor nem köteles a munkáltató költségtérítést fizetni. Azonban dönthet úgy, hogy megtéríti az napi rendszeres utazáshoz igénybe vett helyi bérlet árát, azonban ezt, a béren kívüli juttatások keretein belül teheti meg, amely adó- és járulékköteles. Jó hír, hogy ezt a juttatást, a kedvezményes adózású juttatások körében találhatjuk, ami azt jelenti, hogy 2015-ben is csak 35,7 % lesz az adótartalma. Ne felejtsük el, hogy itt még használni kell a félszuperbruttót, azaz, az 1,19-es szorzót. A juttatás adótartalma 16 % személyi jövedelemadó, és 14 % egészségügyi hozzájárulás.

Amennyiben a dolgozó gépkocsival jár be munkába, abban az esetben a költségtérítés, a lakóhely, és a munkahely közötti oda-vissza távolság figyelembe vételével folyósítható. Ebben az esetben a költségtérítés 9 Ft/km.

Abban az esetben, ha a dolgozó a közigazgatási határon kívülről utazik be rendszeresen a munkahelyére, vasút, helyközi autóbusz, komp, elővárosi vonat, vagy busz, továbbá hajó, vagy rév igénybevételével, abban az esetben a bérlet, illetve a jegyek 86 %-a kerül megtérítésre a munkaadó által.

Igénybe vehető utazási költségtérítés hazautazás esetén is. Hazautazáskor a munkáltató a munkahely, és a dolgozó lakóhelye közötti oda-vissza út költségének 86 %-át fizeti meg. Itt arra figyelnünk kell, hogy hazautazásról, akkor beszélünk, amikor a dolgozó maximum heti 1 alkalommal haza utazik a munkahelyéről. Ebben az esetben maximalizálva van a törvény által, a havonta kifizethető költségtérítés mértéke. Ez az összeg 2014-ben 35.200 Ft volt. Ez az összeg minden évben növekszik, a KSH által, az előző évre megállapított fogyasztói árindex mértékével.    

Mondja el véleményét nekünk:
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás