veszelyeztetett terhesseg tappenzVeszélyeztetett terhesség táppénz 2015 - 2016 évben - Táppénzre és ezzel együtt mindenki jogosult, akinek van munkaviszonya, így a terhes anyukák is, mégpedig a részükre veszélyeztetett terhesség esetén is jár a táppénz.
Azt tudni kell, hogy veszélyeztetett terhesnek azt a nőt lehet nyilvánítani, aki saját egészségi állapota miatt sorolt ebbe a kategóriába.

Amennyiben tehát egy kismamának gondjai vannak a munkahelyével, vagy a munkakörével, erre hivatkozva nem lehet veszélyeztetett terhesnek titulálni, ezt a körülményt a munkaadójának kell tisztáznia és megoldania. Az tehát igazából teljesen szabálytalan, hogyha az orvos ennek a körülménynek a feloldása miatt valamilyen indokkal mégis felveszi a kismamát táppénzre. de teljesen jogos például a betegállományba vétel, hogyha a terhes nő már a terhességet megelőzően is cukorbetegségben szenvedett és ez persze a terhesség alatt is fennáll.

Veszélyeztetett terhesség esetén a kismamának táppénzként a munkabére 60 százaléka jár. A veszélyeztetett terhességnek, ugyan úgy, mint más táppénzre jogosító betegségnek meg van az orvosok által használandó kódszáma, ez ebben az esetben a 9-e, a pontos meghatározás pedig veszélyeztetett terhesség miatti keresőképtelenség. Ez a kód nem olyan régen került fel a listára, épp a kismamák érdekeit védve. Azonban az olyan beteglap, melyen ez a kódszám van feltüntetve, csakis abban az esetben adható ki, amennyiben a kezelő nőgyógyász orvos rendszeres időközönként megindokolja a veszélyeztetettség fennállását és csakis addig az időpontig lehet élni e lehetőséggel, amíg erről meg van a nőgyógyászati ajánlás. Az ajánlást havonta meg kell adnia az orvosnak, és kizárólag ez alapján állíthatja ki a háziorvos a 9-es kóddal ellátott táppénzre jogosító papírt.

A rendszer igen jól működik abból a szempontból, hogy már a veszélyeztetettség megállapításának első napjától számfejtik rá a táppénzt, ráadásul mivel ez a táppénz nem tartozik egészségbiztosítási járulékköteles jövedelmek közé, így a későbbiekben adható ellátások számítása során ezt a tételt nem kell figyelembe venni.

 


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás