cegek kotelezo tozstoke emelesEz év március 15.-én hatályba lép a kötelező törzstőke emelésre vonatkozó új szabályozás, melyben közel kétszázezer vállalkozás érintett. A módosítás velejárója a Ptk. Március 15.-ével életbe lépő módosulásainak. Igaz, hogy 2013. év októberében elfogadásra került a törzstőke moratóriumra vonatkozó rendelkezés, mely szerint a 3 millió forintra való megemelést a cégeknek 2016. március 15.-éig kell végrehajtaniuk, azonban nagyon fontos tudni azt, hogy van, aki ezt már ebben az évben is kénytelen lesz meglépni.

Abban az esetben ugyanis, amikor például a társasági okirat módosításra kerül és azt a cég beadja a Cégbíróságra, abban a pillanatban esedékes a törzstőke megemelése, mivel ennek hiányában a Cégbíróság nem vezeti át többek között a székhely-, vagy telephelyváltozást, az üzletrész értékesítését, de még az ügyvezető változást sem. Amennyiben tehát a változásokat a törzstőke 3 millió forintra történő megemelése nélkül próbáljuk meg beadni, a Cégbíróság minden bizonnyal a módosítási kérelmet el fogja utasítani.

A törzstőke megemelésének procedúrája természetesen illeték megfizetésével jár, melynek összege két részből tevődik össze, az illeték 15.000 forint, a közzétételi díj pedig 3000 forint. Ezen felül, amennyiben az emeléssel egy időben más cégmódosításokat is végre kívánnak hajtani, mint székhely módosítása, vagy ügyvezető csere, ezeknek persze további költségei, illetékei vannak. Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ezekhez az ügyekhez minden esetben ügyvédi közreműködésre van szükség, így az ügyvéd díjával is kalkulálni kell.


Hogyha a cég képtelen teljesíteni a törzstőke megemelését, akkor egy jó megoldás lehet, hogy a kft-t átalakítja betéti-, vagy közkereseti társasággá. Igaz, hogy ez jóval elmarad a 3 millió forinttól, de ezeknek az átalakulásoknak is igen magas költségük van, ráadásul egy hosszan tartó folyamat, amihez elengedhetetlen a könyvvizsgálót is igénylő eljárási mód. Az alábbiakban megkísérlünk néhány hasznos tanácsot adni arra az esetre, ha az Ön kft-je is érintett ebben az ügyben, van néhány lényeges dolog, amire mindenképpen oda kell figyelni. Elsősorban tisztán kell látni, hogy mit is jelent a kötelező törzstőke emelés. A Ptk. módosulása 2014. március 15.-től megköveteli, hogy a ma még 500.000 forintos kötelező törzstőkével szemben új kft alapítása idején az összeg nem lehet kisebb, mint 3 millió forint.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Ahogy fent említettük
, a már működő kft-kre nézve a változás azt jelenti, hogy azon vállalkozásokra nézve az új szabályok megengedik, hogy a törzstőke emelést 2016. március 15.-éig hajtsák végre, amennyiben a törzstőke összege ma ennél kevesebb. A törzstőke megemelése történhet apporttal, illetve a már korábbi időpontban eredménytartalékba tett eredmény terhére, és persze természetesen történhet a tagok pénzbeli hozzájárulása útján. Igen súlyos következményekkel számolhat az a kft, amelyik netán megfeledkezik a törzstőke időben történő megemeléséről, ugyanis ebben az esetben, ha például 2014. március 15.-e után cégmódosítási kérelmet ad be, vagy 2016. március 15.-ig nem hajtja végre az emelést, nem csak kemény pénzbírsággal számolhat, de még a cég megszüntetése, végleges törlése is felmerülhet.

Igaz, hogy már nagyon rövid az idő, de azon kft-k esetében, ahol már most tudni lehet, hogy nem lesznek képesek az elkövetkezendő 1 – 1,5 évben véghezvinni az emelést, de mégis terveik között szerepelnek bizonyos cégmódosítások, azt tudjuk tanácsolni, hogy ezekre vonatkozóan a napokban adják be kérelmüket a Cégbíróság felé még március 15.-ét megelőzően, mert így van még esélyük, hogy a kötelező emelés nélkül tudják egyelőre ezt kivitelezni. Ezzel a megoldással időt lehet nyerni és remélhetőleg 2016. márciusáig úgy alakulnak a dolgok a kft-nél, hogy képesek lesznek teljesíteni az elvárt emelést. A törzstőke emelésének végrehajtásához érdemes a kft ügyvédjéhez időben bejelentkezni és jelezni felé a szándékot, mert ha nem is fognak a cégek min sorban állni azonnal, hogy megtegyék ezt a lépést, de biztosan igen sok feladattal lesznek az ügyvédek ellátva. A továbbiakban pedig minden ide vágó témáról, változásról a legfrissebb információkhoz juthat tőlünk ezen az oldalon, hisz itt vannak a kötelező törzstőke emelés legfontosabb tudnivalói!

  
Ezt már olvasta?Bezárás