adoigazolasHa adóigazolást szeretnénk kérni, akkor azt 2014 - 2015-ben is meg tudjuk tenni. Ezt pedig a NAV-nál lehet igényelni. Sokszor van olyan eset, hogy igazolásokra vagy érvényességet igazoló lapokra van szükségünk egy egy ügyintézéséhez. Azt mindenképpen tudni kell, hogy minden egyes hivatalos ügynek van egy procedúrája, amit törvények vagy rendeletek szabályoznak. Az adózónak a számláján az adóigazolás egy állapotot rögzít és ez a kiállítás napján történik. Az adóigazolást úgy hívják, mint egy nullás igazolás, tehát azt bizonyítja, hogy az illetőnek nincs semmi nemű adótartozása.


Ha kérvényt szeretnénk benyújtani az adóigazolással kapcsolatban, akkor azt kétféle képen tudjuk kivitelezni. Az adóigazolást elektronikusan kell megkérniük azoknak, akik elektronikusan nyújtották be a kérvényt. Mindenki más is megteheti azt, hogy formanyomtatványt nem használ. A NAV az adóigazolás kérelmet elektronikusan is be lehet tehát nyújtani, vagy postán, de akár személyesen is. Van egy bizonyos illetékkötelesség, ami 3000 forintot jelent. Amennyiben további másolatokra is szükség van az adóigazolásból, azokat már ingyenesen kaphatjuk meg. Tehát az adóigazolásnak körülbelül ez az általános menete, így mindenki, aki készül erre, az nagyjából tisztában lehet, hogy hogyan mennek a dolgok.

Az elektronikusan lekért adóigazolás nagyon előnyös, mert egyrészt a NAV oldaláról a szükséges nyomtatvány azonnal letölthető, másrészt nem kell 3-4 napot várni az igazolás kiadására, ami igen jól jöhet, ha például egy cégnek mondjuk pályázati dokumentációhoz szükséges ez az irat. Az elektronikus NAV igazoláshoz ügyfélkapus regisztráció szükséges magánszemélyek esetén, ha pedig vállalkozás, cég nevében képviselő, illetve meghatalmazott kíván eljárni, akkor NAV regisztrációt kell elvégezni. Amennyiben ez meg van, letölthetjük a NAV oldaláról az adóigazolás kérésére szolgáló 2014-2015-ös nyomtatványt, amely lehet a nullás adóigazoláshoz szükséges nyomtatvány, vagy pedig egy összevont nyomtatvány együttes adó- és vámigazolásként is. A kettő közül bármelyik nyomtatványra van szükségünk, az Általános nyomtatványkitöltő program használatával ezt meg tudjuk oldani és amint elkészültünk vele, az ügyfélkapun, illetve a NAV oldalon keresztül a kitöltött adóigazolás kérő nyomtatvány feltölthető.

Érdemes alaposan körbeérdeklődni és minden információnak utánanézni, hogy felkészülten álljunk hozzá a dolgokhoz, így nagyon megéri visszatérni oldalunkra és sűrűn látogatni azt, mert nagyon hasznosan el tudja tölteni az időt és minden visszatéréskor újabb és újabb információkat tudhat a magáénak.

  
Ezt már olvasta?Bezárás