tavolleti dijA távolléti díj meg fog változni, erre mindenképpen fel kell készülni. Viszont egyes szabályváltozások már jelenleg is működnek. Azt mindenképpen tudni kell, hogy elég sokan reklamáltak emiatt és ebből lehet tudni, hogy mindenképpen változások fognak történni. Az alapbérből 174-es osztószámmal kellett meghatározni a távolléti díjat. Ebből az következett, hogy sokkal kevesebb lett a szabadságra járó fizetések összege, annál mintha egy teljes hónapot dolgoztunk volna le és azt vették volna figyelembe.

A távolléti díj számítása össze lesz vonva és középpontba helyezik az átlagfizetéseket is. Régebben úgy kalkulálták ki az egy órára járó távolléti díjat, hogy az egy havi fizetést elosztották 174-el. Az éjszakai és a műszakpótlékok csak akkor lettek betéve a számolásba, ha a munkavállaló végig dolgozta a minimum 30%-ot, persze ezt 1 hónapra kell érteni. Viszont nem kell aggódnunk, mert 2015-2016 tekintetében ez megváltozik, és sokkal egyszerűbben lehet majd kiszámolni, nem kell ennyit szenvednünk vele. Senki se szereti a túlbonyolított módszereket, még ha azok hatékonyak is viszont éppen ideje volt változtatni egy kicsit ennek a szerkezetén. Innentől fogva az alapbérből - mármint a már kifizetettből – kell kiszámítani, és ha van olyanunk, hogy pótlék átalány, akkor ennek beszámításával kell megcsinálni. A távolléti díj alapdíja például 180 ezer forintos alapbérnél 15 kötelező munkanap megszorozva 12 óra napi munkaidővel, amit szorzunk 8 óra általános munkarend szerint teljesítendő órával és ezt még beszorozzuk 3 munkanap szabadsággal, ami így 24 ezer forintra jön, tehát ezzel a számítási módszerrel kapható meg, hogy mennyi az alapdíj.

MEGOSZTOM másokkal is a Facebook-on!

Amennyiben teljesítménybérben dolgozó
munkavállalóról van szó, aki még bérpótlékra is jogosult, abban az esetben a számítási módszer a következő: az esedékesség előtti hat hónap alatt kifizetett összegeket is figyelembe kell venni a távolléti díj 2015-ös, 2016-os számítása során, így a munkavállalónak nincs olyan bérpótléka, melyet figyelembe szükséges venni. Nincs ilyen beszámítandó teljesítménybére sem, ezért a távolléti díj számításának alapja a fix bér összege, tehát a képlet összetevője az alapfizetés ls a pótlék átalány összege. Ezekben az esetekben a távolléti díj összege meg fog egyezni az egy hónapra kifizetett távolléti idő összegének arányosított eredményével, amikor is az adott időtartamra vonatkozó alapbért úgy kell számítani, hogy az adott hónap alapbére viszonylatában irányadó általános munkarend figyelembe vételével egy órára eső összeget meg kell szorozni a vonatkozó időszak általános munkarend szerint elvárt teljes mértékű óraszámával.

Ami újdonságnak számít a távolléti díj 2015-2016 szempontjából, hogy az adott összeg, mint kártérítési mérték is figyelembe vehető abban az esetben, amikor egy munkavállaló munkakörében elkövetett kötelezettségszegés miatt a részéről okozott kár megtérítésére kötelezett. Ilyenkor a munkavállaló által előidézett kár összege nem haladhatja meg a munkavállalót 4 hónap időtartamra megillető távolléti díj mértékét.

A távolléti díj vonatkozásában egyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy az egy hónapra, illetve órára, valamint a pótlék átalány távolléti időre eső összegét kell elszámolni, kifizetni. Ez végül is azt jelenti, hogy azokat a hónapokat illetően, amikor nem merül fel távollét, mert például fizetett szabadságon van a munkavállaló, vagy egyszerűen nem indokolt a munkavégzés során, nem kell távolléti díjat elszámolni, mivel az ilyen időszakokra a normál átlagbér és pótlék átalány kerülhet számításra és kifizetésre, amely összeg pedig egyenlő lesz a szóban forgó időszakra kifizetendő távolléti díj összegével. Fontos tudnivaló még, hogy 2015 - 2016 során távolléti díj számításakor figyelembe veendő megelőző hat hónapra eső vasárnapi pótlék is szerepel a beszámítandó pótlékok között, így a távolléti díj összegének kalkulálásakor ezzel is számolni kell, de csak akkor, hogyha a munkavállaló az adott hat hónapra eső vasárnapok legalább egyharmad részét ledolgozta az előírás szerinti munkarendben. A vasárnapi pótlékon kívül továbbra is figyelembe kell venni az ügyelet idejére bérszámfejtett pótlék összegét, a készenléti- és műszakpótlékot, valamint az éjszakai pótlékot is. Nagyon reméljük, hogy tudunk segíteni, folyamatosan figyeljen minket, hogy meg tudja a legfrissebb híreket és értesüljön az újabb változtatásokról. Oldalunkon minden hasznos információ szinte azonnal elérhető és ezzel remélhetőleg nem csak a munkavállalók tájékoztatását tudjuk teljessé és egyszerűvé tenni, de aki munkaadóként szeretne teljesen képbe kerülni e témakörben, annak is meg van rá itt a lehetősége.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás