kilakoltatasi moratoriumFRISS - Elhalaszthatják a kilakoltatásokat - Megváltozhat a kilakoltatási moratórium végének időpontja és a korábbi várakozásokkal ellentétben, mégsem indulnak el áprilisban a kilakoltatások. A kilakoltatások folytatása ugyanis jogszabály szerint március 1-jétől lehetséges a nagyobb összegű lakbér-, rezsi- vagy lakáshitel-tartozások esetében, mivel lejár a moratórium. A kedden benyújtott törvénytervezet szerint indokolt, hogy a családi csődvédelem szabályozásának hatálybalépése előtt ne folytassák a megakasztott végrehajtási eljárásokat.

Előzmények!

A tavalyi évben
el lett fogadva, hogy a kormány, felfüggeszti azaz fel kell függeszteni a kilakoltatásokat minimum előre láthatólag 2015 év nyaráig. A törvény arról szól, hogy nem lehet senkit jogszerűen kilakoltatni saját lakásából és ez így is marad. A kormány újabb döntéseket és szabályokat fog hozni az ügyben és azt mondja, hogy meg akarja védeni a családokat a kilakoltatástól. Az adósok persze nem ülhetnek kényelmesen a fotelben és dőlhetnek hátra, hogy nem történhet semmi probléma, ez csak egy átmeneti állapot ami meghosszabbítja azt az időintervallumot, amíg nem kell kiköltözni a lakásból, de ez utána bármikor bekövetkezhet. Ezért kell nagyon oda figyelni és nézni a moratóriumokkal kapcsolatos új szabályokat vagy változásokat, hogy minél hamarabb tudjanak lépni.

Tehát ez a szabály
vagy törvény nem azt jelenti, hogy hosszútávon nyugodtan hátra lehet dőlni, hanem azt, hogy ez alatt az idő alatt mindenképpen érdemes cselekedni és nem parlagon hagyni a dolgokat, hiszen azok maguktól nem oldódnak meg. Ezért tegyük meg az óvintézkedéseket, mindennek alaposan járjunk utána, hogy ne jöjjünk ki rosszul a helyzetből még akkor se, hogyha azt gondoljuk, hogy biztonságban vagyunk, mert minket érhet a legnagyobb meglepetés a kilakoltatással kapcsolatban, hogy ha túlságosan halogatjuk az ügyet.

Természetesen nem kell pánikba esni és azonnal menekülni, de érdemes mostantól sokkal jobban odafigyelni minden adósnak ezekre a szabályokra, hogy minek meddig tart a határideje és hogy mit lehetne tenni az ellen, hogy mindenképpen elkerüljük a kilakoltatást. Ajánlatos látogatniuk ezt az oldalt, hogy ha újabb hírek merülnek fel, akkor önök legyenek az elsők, akik lépni tudnak, és ne kelljen mindenben hiányt szenvedniük. Tudjuk, hogy egy nehéz időszakról van szó főleg, hogyha az ember vagyona és felépített élete egyszer csak a madzagon táncol, de erősnek kell lenni és mindenképpen megoldást kell találni a dolgainkra. A kilakoltatás mindenkinek valami nagyon negatívat jelent, persze az is, de hogyha közeleg ez az idő, akkor valami megoldást kell találnunk az ezzel kapcsolatos problémánkra és valakitől mindenképpen segítséget kell kérnünk, még akkor is, hogy ha nehezen vesszük rá magunkat.

A kilakoltatási moratórium 2015 - 2016 év során tulajdonosra, albérlőre is vonatkozik és mindezekre az Országgyűlés által hozott 994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról 182/A paragrafus vonatkozik. A törvény értelmében magánszemélyekre vonatkozóan adott esetben a végrehajtás egy lakóingatlan tekintetében csak 2015 év nyara után kezdeményezhető. Megéri tehát ezt az időpontot szem előtt tartani és ennek bekövetkeztéig megtalálni lehetőség szerint a mindenki számára legjobb megoldást. Eddig a határidőig minden magánszemélyt érintő kilakoltatást fel kell függeszteni, illetve szüneteltetni kell. Ide tartoznak azok a magánszemélyek is, akik nagy közüzemi tartozást halmoztak fel, és e miatt indítottak ellenük végrehajtást és azok is, akiknek e miatt bérleti szerződését felmondta az önkormányzat.

Érdekes módon a különböző írások, kimutatások arra világítanak rá, hogy végrehajtás miatti kilakoltatásnál a devizahitelesek száma szinte elenyészően kevés. Ezeknek az ügyeknek a nagy része jóval kisebb követelésekből tevődik össze, mint egy nagyobb hitelszerződés, hiszen az ismert esetek között csupán 20 százaléknyi az, ahol ötszáz ezer forintot meghaladó követelés miatt rendelik el a végrehajtást és a kilakoltatást. Ezek az átlaghoz képest alacsony összegű követelések elsősorban közüzemi díjtartozásokból jönnek össze, így sokan esnek hátralékba a villany, víz, gázdíjakra vonatkozóan. Meg kell persze említeni, hogy a közüzemi szolgáltatók is igyekeznek segítséget nyújtani és megtalálni a megfelelő megoldást, hogy a kilakoltatás elkerülhető legyen, a hazai Bírósági Végrehajtói Kamara adataiból kiderül, hogy tényleges kilakoltatásig összesen cca. 260 alkalommal került sor. Ez persze nem vigasz annak, aki érintett az ügyben, ezért nagyon fontos figyelni arra, hogy a kilakoltatási moratórium dátumával tisztában legyen mindenki és ennek eljöveteléig tudjon megoldást találni.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás