bar lista tudnivaloiSajnos nem lehet megállapítani, hogy kinek a hibája az, hogy ennyien vettek fel hiteleket, de biztos vannak, olyanok, akik direkt úgy vették fel ezeket a hitelkonstrukciókat, hogy tisztában voltak a várható következményekkel. Azt biztosra lehet állítani, hogy az eladósodott emberek nagy részének deviza alapú hitele van.

Ez pedig a nagy árfolyam növekedés miatt olyan helyzetbe hozta az eladósodottakat, amiből elég nehéz kikászálódni. Nem szabad azt mondani, hogy az adósok a felelősek azért a helyzetért, ami kialakult. Mivel egy olyan hitel csomag bevezetése történt meg, aminek nem szabadott volna. Ezért nem lehet azt mondani, hogy semmi beleszólása és felelőssége nem volt az Államnak és a Bankoknak a kialakult helyzetért. A BAR lista egy olyan lista, amire az olyan adósok kerülnek fel, akik nem képesek fizetni törlesztő részleteiket huzamosabb ideig.

Az országnak érdeke, hogy a BAR listán szereplő személyek egyre kevesebben legyenek. Ha az ember már benne van, vagy rajta van a listán akkor értelemszerűen az a célja, hogy minél előbb lekerüljön róla. A lényeg, hogy ha az adós még nem rendezte az adósságát, akkor aktív státuszban van. Viszont ha már hozzákezdett a visszafizetéshez, akkor automatikusan átkerül a passzívba. Ha az adott személy passzív státuszban van, az nem azt jelenti, hogy felvehet hitelt, amikor akar. de viszont 1 év után törlik végleg a BAR listáról.

Ennek fényében igyekezzünk rendezni mindent, hogy ha van olyan amit még nem tettünk volna meg és igyekezzünk elkerülni a BAR listát. Ha viszont mégis felkerülnénk, akkor igyekezzünk mindent megtenni akár segítséget kérni,hogy ne kerüljünk bajba.

  
Ezt már olvasta?Bezárás