hitelkivaltasA hitelkiváltás olyan embereknek van, akik csak nehezen tudják fizetni a hitelüket. vagy ha fennáll a veszélye annak, hogy fizetés képtelenné válik az ügyfél. Ez azért jött létre, hogy megelőzzék az esetleges nagyobb probléma kialakulását és kiutat nyújtsanak az adósnak a nehezen fizetett hitelek alól. Ez nagyon szükséges lépés volt, ugyanis rengeteg emberről beszélünk, ha a fizetésképtelenség jön szóba. Tehát a megoldás már nagyon kellett és itt jött képbe a kormány által behozott szabály.  A gazdasági válság volt felelős ezért a kialakult helyzetért és ideje volt már egy jó megoldást találni erre a gondra.


A hitelkiváltás lehetősége 2014 és 2015 években is megmarad remélhetőleg, ezt másképp adósságrendezésnek is szokták hívni. Az egyik legnagyobb előnye, hogy a törlesztő részlet sokkal kedvezőbb, mint a régi hiteleknél.  Viszont arra is figyelni kell, hogy gyakran hátránya is van ezeknek a hiteleknek. Lehetnek olyan buktatók, vagy részek melyeket nem veszünk észre vagy csak a bank felejti el megemlíteni. Mindenesetre, akik nagy bajban vannak, azoknak előnye származhat ebből a megoldásból és sokkal jobban jöhetnek ki belőle, mint az eredeti hitelkonstrukcióval. Azonban azt mindenképpen meg kell említeni, hogy nagyon alaposan járjunk utána és nézzük meg a szerződést, nehogy valami rejtett csapdába fussunk bele és kerüljünk rosszabb helyzetbe, mint eddig.

A hitelkiváltás leginkább azok számára jelent nagy előnyt, akik több hitelt is felvettek és ezeknek az összeadott törlesztő részlete nagyon magasra szökött, a magas kamat, vagy az igen rövid futamidő miatt, esetleg mindkettőből adódóan. Az is sokat nyom a latba, hogy egy egy más fajta hitel konstrukciója egymástól eltérő, hiszen a hitelkiváltás vonatkozhat a kár hitelkártyára, fogyasztási hitelre, vagy személyi kölcsönre is, ezek pedig tudvalevőleg igen drága módozatok. ha valakinek több ilyen hitele is van, akkor az adósságrendezéssel több tízezernyit is meg tud takarítani. Persze a hitelkiváltás lehetőségével az ingatlanhitelesek is élhetnek, főként azok, akik már évekkel ezelőtt vették fel a hitelt és a válság miatt rettentő sokat romlottak a feltételek, elsősorban persze a devizahitelekre gondolunk itt.

A hitelkiváltás előnyeiként lehet említeni, hogy a kiváltandó hitelekhez képest sokkal inkább kedvezők lehetnek a törlesztési feltételek, így mérséklődhetnek a havi kiadások, és épp e jobb feltételeknek köszönhetően a visszafizetendő végösszeg sem lesz horribilis a futamidő alakulásától függően. Egy cca. 20 éves futamidejű adósságrendező hitel végén akár közel milliós különbség is adódhat, az ügyfél javára, mintha a régi hitel került volna visszafizetésre. Az is előnyös lehet, amikor valaki egyszerre több féle hitelt vált ki, egyrészt az adósság rendezése sokkal egyszerűbbé válik, nincs többféle kamat és futamidő, és nincs többféle magas törlesztő részlet. Ami még sokat számít a kiadásokat tekintve, hogy egy ilyen hitelkiváltás után elég egyetlen bankszámlát fenntartani, és nem kettőt – hármat és azok számlavezetési költségét fizetni.

Mivel minden dolognak két oldala van, nyilván vannak olyan dolgok, melyekre itt is nagyon oda kell figyelni és körültekintően körbejárni a lehetőséget. Gondolunk itt példaként arra, hogy nagyon alaposan meg kell nézni, mikor élünk az adósságrendezés lehetőségével, mivel a legtöbb bank ezeket a termékeket folyamatosan akciós keretek között ajánlja, ahol például elengednek különféle költségeket, vagy nagy százalékát ezen kiadásoknak, így sokszor találkozhatunk olyan reklámmal, amelyben a hitelező átvállalja az értékbecslés díját, vagy nagy kamatkedvezményt ígér, esetleg a folyósítási jutalékot engedi el. Ez azonban nem zárja ki azt, hogy minden bank az éves kamatperiódus idején felülvizsgálja a konstrukcióit és ilyenkor nagy százalékban emel a kamaton, vagy más olyan rejtett költség merül fel, amelyet a szerződéskötéskor nem említenek, vagy az ügyfél nincs ezzel tisztában, mert nem kap részletese és kellő felvilágosítást. Ezt szem előtt tartva menjen mindenki a bankba tárgyalni, hogyha a hitelkiváltás lehetőségéről érdeklődik 2014 és 2015 nűsége annak, hogy a hitel felvételekor megajánlott engedmények nem vonatkoznak a teljes futamidőre. Magas és változó költségeket, de biztos kiadást jelenthet az adósságrendezéskor a kiváltásra kerülő hitelek megszüntetését érintő költségek, mivel fizetni kell az előtörlesztésért, a számlázási díjat meg kell fizetni, ha megszüntetjük az adott számlát, annak is díja van, sőt még azért is fizetni kell, hogy a hitelkiváltáshoz a kiváltandó hitelre vonatkozóan tőketartozási igazolást kérjünk a banktól.

Az előnyüket és hátrányokat igen alaposan át kell rágni, ha valaki a hitelkiváltás mellett dönt, persze ez nem azt jelenti, hogy nem szabad belevágni, csak óvatosan minden lépést meggondolva kell hozzáállni és amennyire csak lehetséges, a szerződés minden pontján aprólékosan átolvasni. Még az is lehet egy nagy segítség, hogyha van képben netán egy ügyvéd ismerős, akkor a szerződést lehetőség szerint véleményeztetni kell vele, amennyiben a bank erre lehetőséget ad.

  
Ezt már olvasta?Bezárás