nyari munka gyerekeknekA nyári munka végezése mindig is kényes kérdés akkor, hogy ha a gyerekünkről van szó. Ugyanis néhány szülő nem akarja elengedni a gyerekét, mert sokszor nem érzik elég felelősségteljesnek csemetéjüket, hogy bármilyen munkát végezzen ilyen korán. Ha a gyerek elhatároz valamit főleg kamasz korban, akkor elég nehezen lehet eltántorítani attól, amit kieszelt, ha ő el szeretne menni dolgozni akkor bizony kemény csatát kell vívnunk azért, hogy ha leakarjuk beszélni róla, mert nem érezzük elég nagynak hozzá. Ilyenkor mindenképpen meg kell magyarázni neki azt, hogy miért ér még rá arra, hogy dolgozzon. Persze az a szülő is nehéz helyzetben van, aki pont, hogy rá szeretné beszélni a gyerekét arra, hogy vállaljon diákmunkát a nyáron. Talán ez nehezebb, ugyanis a gyerek gyakran akarja a szabadidejét tölteni a haverokkal, barátnőkkel, de semmiképp nem munkával vagy tanulással.

Nyári munkát csak akkor vállalhat a diák, hogy ha egy diákszövetkezeten keresztül jelentkezik. Más módja nincs annak, hogy jelentkezhessünk diákmunkára. A diákmunka sokszor olyan feladatot jelent, amit nem 8 órában kell végezni. Minden esetben szülői beleegyezésre van szükség, ugyanis az adott diák nem nagykorú és ilyenkor mindenképpen az kell, hogy a szülő valamilyen formában tudatában legyen gyermeke tevékenységének.

Tehát mindenképpen járjunk utána kellőképpen a dolgoknak, mehet a gyerek diákmunkára, de ezt csak akkor teheti meg, hogy ha a szülő is tisztában van azzal, hogy mire készül a gyerek. Természetesen nem lehet csak úgy az utcáról diákmunkára jelentkezni és eléggé vitatott dolog, hogy a diák munka hogy szerepel a köztudatban.

Ha alaposan körüljárjuk a dolgot, akkor be kell ismerni, hogy egy 14-15 éves gyereknek még valóban semmi szüksége és nincs is értelme, hogy a szünidőt végigdolgozza, de attól egyikőjüknek sem lesz baja, ha egy pár hetet munkával töltenek és megismerik azokat a körülményeket, melyek között példának okáért a szüleik dolgoznak. Az sem mellékes, hogyha a gyermekünk ízelítőt kap abból, milyen lesz az élet az iskola után és persze lássuk be, sokaknak az a kis zsebpénz is rengeteget számíthat, hiszem a saját nyári keresetüket esetleg olyasmire tudják fordítani, amit a család egyébként nem tudna kigazdálkodni. Érdemes tehát megfontolni, hogy jó-e a nyári munka gyerekeknek – engedjük, vagy ne engedjük, ezt minden szülőnek saját magának kell eldöntenie, természetesen a gyerekével közösen.

És még egy dolog! Vajon nyári gyerekmunka esetében kötelezhetik e gyermekünket próbanap elvállalására? Ráadásul akár mindezt fizetés nélkül? Ide kattintva megtudhatja még erre a kérdésére is a választ!


  
Ezt már olvasta?Bezárás