munkaviszony megszunteteseNagyon sokakat érintő kérdés, hogy milyen módokon lehet megszüntetni munkaviszonyt. Kérdéses lehet ez munkavállalónak és munkaadónak egyaránt, hisz az előbbinek egyáltalán nem mindegy, milyen módon szűnik meg a munkaviszonya, az utóbbinak pedig minden képen be kell tartania azokat a szabályokat, melyeket a Munka Törvénykönyve előír. A munkajog egyik legrázósabb kérdésköre ez, hiszen a legtöbb esetben ennek anyagi vonzata is van a munkavállaló, sőt bizonyos esetekben a munkaadó számára is.

Különbséget kell tenni két fogalom között, ugyanis nem ugyan az, ha a munkaviszony megszűnik, vagy netén megszüntetik azt. A legfontosabb különbség a kettő között, hogy a megszűntetést az egyik fél kezdeményezi, míg a megszűnés bármely objektív ok miatt következik be, például egy meghatározott időtartamú szerződés esetén. megszűnhet a munkaviszony akkor, ha a munkavállaló meghal, vagy ha az adott munkaadó cég megszűnik jogutódlás nélkül.

A munkaviszony megszüntetésére különféle módokon kerülhet sor, így ilyen eset, amikor közös megegyezéssel felmondással szüntetik meg a felek azt, vagy megtörténhet a felmondás azonnali hatállyal. Amikor közös megegyezésről van szó, ez bármikor megtehető, függetlenül attól, hogy a munkaszerződés határozatlan, vagy határozott időre lett megkötve. A közös megegyezés esetén is írásba kell foglalni a felmondást, és abból ki kell derülnie, hogy a munkaviszony megszűnése valóban mindkét fél akaratából és közös megegyezéséből jött létre.

Hogy milyen módokon lehet megszüntetni munkaviszonyt, azzal minden munkavállalónak jó tisztában lennie, hiszen amikor például akár ő maga, akár a munkáltató azonnali hatállyal mond fel, akkor annak igen komoly anyagi következményei lehetnek, mindkettőjük számára. Ez természetesen attól függ, hogy ki is milyen okból adja be a felmondást. Ezek azok a fontos részletek, melyeket érdemes megismerni, ezt pedig bárki megteheti, hisz az Új Munka Törvénykönyve az internetről is letölthető, de a legfontosabb, sokakat érintő kérdésekre itt a mi oldalunkon is választ kaphat.

  
Ezt már olvasta?Bezárás