cegalapitasÉvről évre egyre inkább bonyolódik a cégalapítás is, hiszen néhány éve még elég volt, ha az erre előírt nyomtatványt kitöltöttük és az illetékes cégbíróságra beadtuk, mellékelve a kért hivatalos dokumentumokat. 2008 óta azonban az elektronikus eljárások beindításával már egyáltalán nem ilyen egyszerű az ügy intézése. Manapság már nem is lehet másképp benyújtani egy cégalapítási kérelmet, mint elektronikusan, ráadásul nem lehet megúszni az ügyvédi közreműködést sem. A cég jogi képviselete ugyanis az elektronikus eljárás során kötelező, épp e miatt elektronikus aláírással lehet csak a kérelmet benyújtani és ezen a módon szükséges a kért iratokat is becsatolni. A cégbejegyzés 2015-re sem egyszerűsödik, talán még tesznek bele pluszba is egy két csavart.

Ha el akarunk tehát indítani egy ilyen folyamatot, legelső lépésként keresni kell egy ügyvédet, aki ezzel foglalkozik, és akiről tudni lehet, hogy teljesen tisztában azzal, milyen módon és milyen okmányokat kell a rendszerbe feltölteni. A másik nagyon fontos dolog, hogy a cégbejegyzés 2015-re is költségekkel jár, sőt illetékköteles, ugyan így az is, ha változás bejegyzést kívánunk elindítani.

Jó tisztában lenni azzal, hogy egy elindított eljárásban a kérelem csupán addig vonható vissza, amíg meg nem születik az elsőfokú határozat, ha ezt már megkaptuk, akkor csak arra van mód, hogy egy újabb eljárással a cég megszüntetését kérjük, természetesen újabb illeték megfizetésével és újabb költségekkel. Ezért alaposan át kell gondolni az egész ügyet, mielőtt belefogunk és megbízunk egy ügyvédet, hisz már maga ez nem kis összeget jelent.

Amikor elkészül a cég alapító okirata, ezt követően harminc nap leforgása alatt kell a cégbíróság felé benyújtani a kérelmet, ha valaki ebből az időből kifut, a cégalapítási kérelme el lesz utasítva. Amikor olyan társaság alapításáról van szó, mely engedélyhez kötött, akkor az engedély kiadásának dátumától számított 15 napon belül kell a kérelmet benyújtani. A cégalapítás költségeit, a vonatkozó illetékeket 2015-ben is kizárólag utalással lehet megfizetni, személyes pénztári befizetésre már nincs lehetőség. A kérelem és a szükséges iratok benyújtásáról az ügyvéd kap egy elektronikus tanúsítványt, ezzel bizonyítható, hogy a beadás a törvény szerint előírt határidőn belül történt meg.

A cégbejegyzés 2015-ben is úgy történhet a legegyszerűbb módon, hogyha ehhez egy egyszerűen letölthető szerződés mintát veszünk alapul, mert így nem fordulhat elő, hogy alaki, vagy tartalmi hiba lesz az iratban. A tudnivalók és módosulások közül talán a leginkább azt fontos tudni, hogy a Ptk. legutolsó változása alapján ma már nem alapítható kft 500 ezer forintos törzstőkével, hanem a minimum összeg el kell, hogy érje a 3 millió forintot. Ráadásul a már működő kft-k sem ússzák meg, hogy a törzstőkéjüket két év alatt fel kell erre a szintre tornázniuk. A módszer előnye, hogy amíg a múltban egy cégbejegyzés átfutási ideje több hét, vagy akár hónap is lehetett, ma már az elektronizálásnak köszönhetően akár egy nap alatt is megkaphatjuk a határozatot.

  
Ezt már olvasta?Bezárás