kata kivaMég a 2013-as évben új adófajtát vezetett be a kormány, aminek a neve KIVA, mely kisvállalati adót jelent. A kormánynak az volt ezzel a célja, hogy csökkentse a kisvállalkozások adminisztrációját és terhét. Azon vállalkozások választhatják ezt az adófajtát, akinek a bevétele és a mérleg főösszege nem lépi át az 500 millió forintot évente, e mellett az átlagos dolgozói létszám nem haladta meg a 25 főt az előző adóévben. Idetartozik még, hogy csak az élhet ezzel az adózási lehetőséggel, aki esetében a NAV nem függesztett fel semmit és nem törölt semmit, illetve nem indult a vállalkozás ellen eljárás. Az üzleti évnek meg kell egyeznie a naptári évvel és a tartozás nem lépheti túl az 1 millió forintot. A KIVA-nak lehet az alanya egyéni vállalkozás vagy betéti társaság is, de lehet kft vagy szövetkezet, esetleg közkereseti társaság is.

Tehát ezt az adózási formát csak az igényelheti, aki megfelel a fentiekben leírtaknak. A KIVA kivált pár adót, mint például a szociális hozzájárulást vagy a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót is. Egy nyomtatvány kitöltésével lehet bejelentkezni ebbe az adózási körbe, de elektronikus úton is meg lehet tenni. Mindenképpen érdemes utána járni a dolgoknak alaposan, mert meg kell nézni, hogy mennyire éri meg és, hogy mennyire érdemes ezt a formát választani.

Ez az egész egy bizonyos könnyebbséget jelent, és nem nehezedik akkora teher a kisvállalkozókra. Mindenképpen meg kell nézni, hogy előnyös-e az adott cégnek vagy vállalkozásnak, mert sok mindenben segíthet ez a fajta adózási mód . Nagyon fontos tehát, hogy a NAV-val semmiféle összeütközésbe nem szabad kerülni, mert az megakadályozza, hogy igényeljük ezt az adóformát.

A Kata – KIVA 2014 – 2015 során az egyéni vállalkozásoknak jelent továbbra is igen nagy könnyebbséget, ráadásul ez év elején tovább módosultak, némileg kedvező irányban az ide vonatkozó adózási elvek.

Változás, hogy módosult a főállású és nem főállású kisadózó fogalma, ezzel változott az is, hogy ha valaki a minimum járulékalapot egy munkahelyen már megfizette, akkor a Kata körben már nem kell a magasabb összegű járulékot befizetnie. Szintén változott az a feltétel, hogy az elvárt egy heti 36 órás munkaviszonyt nem kell feltétlenül egy helyen összegyűjteni, több munkaadónál végzett munkából is összeadódhatnak ezek az óraszámok.

Az előzőekben gyakran azért nem éltek sokan a Kata lehetőségével, mert a havi 50 ezer forintos befizetésért 81300 forintnyi ellátási alap járt, ami ugye a nyugdíjat előrevetítve nem valami számottevő összeg. Most már azonban mindössze egy nyilatkozat kitöltésével és beadásával akár év közben is mód van áttérni egy emelt összegű befizetésre, amikor a vállalt 75 ezer forintos befizetés nyomán 136.250 forint ellátási alappal lehet majd számolni.

A Kata – KIVA 2014 – 2015 év során úgy alakul, hogy amennyiben a kisadózó, mint társas vagy egyéni vállalkozó minimum a legkisebb járulékalap után megfizeti járulékot, vagy egy másik kisadózó vállalkozásnál bejelentett főállású kisadózóként van nyilvántartva, annak csak 25 ezer forintos KATA-t befizetést kell teljesítenie. Annak ellenére, hogy a kisadózás bevezetésével a kormány némileg öngólt rúgott, mégis minden bizonnyal ez az adózási mód fennmarad és a szakemberek azon dolgoznak, hogy a tapasztalatok alapján egyre inkább életszerűvé és az adóalanyoknak elfogadhatóvá tegyék.

  
Ezt már olvasta?Bezárás