muszakpotlek szamitasaA műszakpótlék számítás 2015 és 2016 év során hasonlóan történik a mostanihoz a jelek szerint. Persze a nálunk igen magas törvényalkotási kedv is nagyban befolyásolhatja ezt. Kevés olyan területe van ugyanis a mai gazdasági, társadalmi életnek hazánkban, amelyhez az elmúlt pár év során ne nyúltak volna hozzá. Igaz, a törvények, szabályok, rendeletek jó része valóban elavultnak mondható, ráadásul nincs jó megoldás, mivel egy törvénymódosítás az emberek, a társadalom egy részét kedvezően érinti, míg a másik felének rosszabbá válhat ettől a helyzete.

Ennek megfelelően változott nemrégiben ismét a Munka Törvénykönyve, mely szabályozza az összes munkavállalással kapcsolatos dolgot. Kihatnak e szabályozások a munkaidő és munkabér kérdésére, ezzel együtt persze a különböző pótlékokra is.

141. §[1] (1) A munkavállalónak, ha a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változik, a tizennyolc és hat óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén harminc százalék bérpótlék (műszakpótlék) jár.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazásában a változást rendszeresnek kell tekinteni, ha havonta a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja a munkanapok legalább egyharmada esetében eltér, valamint a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van.

142. § A munkavállalónak - a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve - éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár.


Kérjük, mondja el a véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás