orokosodesi illetekA NAV felfedte az örökösödési illetékkel kapcsolatos információkat, a 2015-2016 évre vonatkozóan, ezeket a szabályokat és lényeges tudnivalókat itt a mi oldalunkon is rögtön megismerhetik. Azt tudni lehet, hogy az örökösödési illeték egy nagyon fontos szabály rendszer, amit mindenképpen be kell majd tartani. Nagyon nagy átalakulások történtek és fognak történni e témakörben is, amik gyökeresen változtatják meg az örökösödési illeték szabályrendszerét.

A túlélő házastársi fél illetékének mentességéről illetve az egyenesági rokonok értékhatártól teljesen független illetékmentességének szilárdítása volt a cél. Most bemutatjuk, hogy mik a főbb különbségek. Azt mindenképpen tudni kell, hogy az előző évhez képest történt változásokat mindenszempontból be kell tartani és át kell néznie annak, aki szeretne az ügyben elmélyülni és ezzel foglalkozni, mert netán érintett a kérdésben.

Mert hogyha figyelmen kívül hagyjuk ezen új rendelkezéseket, akkor elsuhanhatunk valami fontos mellett, így nem tudhatjuk meg azt, ami valójában érdekel minket. A lakóház építésére vonatkozó telektulajdon akkor érvényesül, hogy ha 4 év alatt épül rá valami ingatlan. Itt az a változás volt esedékes és történt meg, hogy a lakóházat már az örökös is felhúzhatja a telekre. Termőföld esetén csak az illeték negyedét kell kifizetnie a gazdálkodóként bejegyzett magánszemélynek. Egyházjogi személyek is könnyítésre számíthatnak az örökösödési illeték megfizetése tekintetében, valamint az egyházak vagy egyházak szövetsége, illetve egyházi intézmény. Az intézményi tanács is bekerült ebbe a körbe, valamint a magánszemélyek által jobban preferált illetéktörvényben fogalmazott vagyoni értékű jog definíciója is kibővült.

Elég sok minden változott, ahogy láthatják, így nem kell kétségbe esnünk, hogy ha arra gondolunk, hogy nem történt semmi az elmúlt időszak alatt. Természetesen ezek a változások tovább alakulhatnak és nem tudhatjuk, hogy mit hoz az általunk várt jövő, de reméljük, hogy a legjobbakat.

Az örökösödési illeték általános mértéke körülbelül 18%. A lakástulajdon szerzésének illetékének mértéke 9%-os, valamint a gépjármű és pótkocsi öröklése a visszterhes vagyonátruházási illeték szerint kiszámított mérték kétszerese. Azok az emberek mentesek az öröklési illeték alól, akik egyenesági rokonuktól örökölnek vagy a tiszta érték 20 millió forint a mostoha és nevelt gyermek, vagy nevelő szülője által megszerzett rész.

Nem szabad meghaladni az egy örökösre jutó 300 ezer forintos határt. Ezek a feltételei az örökösödési illetéknek ezért nem árt, hogy ha körbenézünk alaposan, mielőtt belevágunk az ezzel kapcsolatos dolgokba, hogy aztán mindenféleképpen képben legyünk és ne kelljen utólagosan információkat felkutatnunk a témával kapcsolatban. Felhívjuk figyelmét, hogy oldalunkon nagyon sűrűn jelennek meg ezekkel a témákkal kapcsolatos további hírek ezért nagyon jó, hogy ha gyakorta visszalátogat ide és így be tudja zsebelni a napi hír adagját, nem kell attól félnie, hogy esetleg lemarad valami fontos dologról.

Biztos sokan gondolkoztak már azon, hogy az örökösödési illetéket, hogyan vagy miként kell kezelni, most megtudhatta azt, hogy mire vonatkozik és milyen pozíciót foglal el a szabályrendszeren belül, mik a feltételei a kedvezményeknek. Reméljük, hogy eleget tudtunk segíteni és nem szenved hiányt, az örökösödési illetékkel kapcsolatos hírekre, információkra továbbra is bizton számíthat és érdemes várni ugyanis ki tudja, hogy hogyan alakul a jövő, mikor lesz érintett e kérdésben.

Természetesen nem kell egyedül átrágnia magát a témán, jó hogyha van valaki aki bizonyos mértékben ért hozzá és tud önnek segíteni, hogy merre érdemes elindulni, ha érdekli önt a téma. Ennek fényében minden bizonnyal jól fogja venni az akadályokat, hogy ha arról van szó, hogy boldogulni kell ebben a témában, esetleg másoknak felvilágosítást kell adni a különböző részeiről a rendszernek. Sokan elégedetlenek és nem tetszik nekik, ahogy az örökösödési illeték alakul, de nekik is van egy jó hír, hiszen bármikor változhatnak a dolgok, ráadásul most következnek a parlamenti választások, így nem kell semmiben hiányt szenvedniük. Ki tudja lehet, hogy egy másik kormány vagy akár ugyan az a kormány más döntéseket fog hozni ezzel kapcsolatban, sosem lehet tudni, ezért kell kivárni a fejleményeket és a legjobbkor utánanézni a dolgok alakulásának, ami z örökösödési illeték 2015 – 2016 rendszerének szabályait illeti.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás