gyerektartasdij felemelese behajtasaAz új polgári törvénykönyv elég sok szabályozást hozott a gyermektartási díjak szabályozásával kapcsolatban. Például, ha a különélő szülő kéri, a gyerek oktatási intézménye köteles a tartásdíjat fizetőt tájékoztatni a tanulás fennállásáról vagy megszűnéséről, tehát ellenőrizhető, hogy mire költik a tartásdíjat. Ezen túl egy meghatározott összeget állapítanak meg a tartásdíjjal kapcsolatban, de akár egy nagyobb értékű vagyontárggyal is kiváltható a tartásdíj. Viszont adott esetben az is bizonyítható, hogy a gyerek nem szorul tartásdíjra.

Az új polgári kódex kimondja azt, hogy a kiskorú gyermektartásra való rászorultságát meg kell védeni. Ez azt jelenti, hogy nem kell a gyereket egyedül nevelő szülőnek számlával bizonyítania, hogy jogosult a tartásdíjra. Ez lesz az alapvető kiindulási pont. A véleményt meg lehet dönteni a különélő szülő által, hiszen bizonyíthatja, hogy a gyermekkel együtt élő szülő magas jövedelemmel rendelkezik és, hogy a tartásdíj megfizetésére kötelezett külön élő szülő távozott a közös ingatlanból például egy albérletbe. A régi szabály erre nem adott lehetőséget régen.

A gyermektartásdíj tehát már nem a fizetés egy meghatározott százalékáról beszél, hanem egy fix meghatározott összegről. Fontos fizetni ezt a tartásdíjat hiszen, hogy ha jogosan követelik tőlünk, akkor a gyermek jövőjét vagy mindennapi életét tudjuk segíteni, mivel valamilyen szinte akkor is felelősek vagyunk érte, hogy ha a másik szülővel már elváltunk. Ez egy nagyon fontos változtatás a gyermektartásdíjjal kapcsolatban 2015-re vonatkozóan, sőt nagyon fontos foglalkozni ezzel a tartásdíjjal ugyanis rengeteg olyan szülő van, aki kénytelen egyedül nevelni a gyerekét, de még a másik szülő él, csak tőlük különváltan.

Ilyenkor a másik szülőnek kötelessége támogatni a gyereket nem csak azért, mert az ő döntése is volt a gyermek megszületése, hanem azért is, mert ez szülői kötelessége és mindenképpen gyakorolnia kell azt, hogy részt vesz a gyerek életében legalább azzal, hogy támogatja a másik szülőt. A döntés, hogy elválnak nem egy olyan könnyű döntés és ilyenkor gondolni kell a gyerekre, hogy milyen lesz az élete, a szülék válása után és csak időnként látja a gyerek tegyük fel az apját vagy az anyját.

Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie és meghozni a legjobb döntést gyermeke érdekében, de ha arra kerül a sor, hogy tartásdíjat kell fizetni, akkor ez nem csak kötelesség a gyerek felé de magunkat is megnyugtatjuk, hogy legalább valamit megtettünk a gyerekért. Mindenképpen tegyék azt meg, hogy visszalátogatnak oldalunkra, hogy minden olyan hírrel kapcsolatban informálódjanak, melyek érdekelhetik önöket.

A gyermektartásdíj elmulasztása nem egy olyan dolog, amit elnéznek, és nem lehet legyinteni rá, hogy ha elfelejtjük befizetni. Hogy ha nem fizetjük meg, akkor büntetést von maga után az eset és lehet, hogy többet kell fizetnünk abban az esetben, hogy ha figyelmetlenek voltunk. Persze, ha mi fizetjük a tartásdíjat és nem vagyunk valami jó anyagi helyzetben, akkor azt jelezni kell és talán kapunk valamennyi türelmi időt, de a tartásdíj teljes elmulasztása nem egy okos gondolat. Ezen tények fényében mindenképpen fizessük be a befizetni valót vagy az elmaradt részeket, hiszen nem biztos, hogy egy esetleges büntetés még jól jönne.


A gyermektartásdíj a gyermek nagykorúságáig jár, de ezt a joggyakorlat kitolja pár hónappal, amennyiben a gyermek már az iskola 12. évfolyama alatt betölti a 18. életévét, viszont csak a tanév végén fejezi be a középiskolai tanulmányait. Ez esetben a tartásdíj a tanítási év végéig, illetve a tanulói jogviszony végéig jár. Amennyiben a gyermek nappali tagozaton továbbtanul, úgy az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányai idejére szintén jogosult a tartásdíjra. Ez a továbbtanulás vonatkozik egyetemi, főiskolai, de egy OKJ-s képzésre is.

Az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzése azt jelenti, hogy több diploma megszerzésének finanszírozására nem kötelezhető a szülő, azaz nem lehet a tanulmányokat végtelenségig a szülővel finanszíroztatni. Ez a gyakorlatban általában a nagykorú gyermek 23-25 éves koráig tart.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás