ingatlanado kommunalis adoAz Ingatlandó 2015 – kommunális adó a következő évben sem lesz kedvezőbb az emberek számára. Ez vonatkozik mindkét esetre, tehát arra, amikor telekadótt, építményadót kell fizetni és arra is, amikor értékesítjük egy ingatlanunkat és az után kell az adókat megfizetni. Bár melyik esetet nézzük, mindkét forma plusz kiadást jeletnt, még ha el is adjuk az ingatlant, akkor serm biztos, hogy az adott család ebből meggazdagodni szándékozik, sőt valószínűleg más ingatlant kíván belőle vásárolni, az adó pedig megrövidíti a beforgatható osszeget. Sajnos a mai gazdasági körülmények között még alacsonyabb mértékű adó összege is nagy hiányt okozhat a háztartásokban. Az állam legfőbb feladata az lenne, hogy segítsen a nehéz helyzetben lévőköné s minél alacsonyabban tartsa a kiadásokt, de ezen a téren 2015-ben sem várható különösebb pozitív változás.

Az ingatlanadó 2015 során is tartalmazni fogja a helyi adók közé sorolt telekadót és építményadót. Annak ellenére, hogy hazánkban jelenleg nem létezik olyan ingatlandó, mely egységesen kivethető lenne az ország báűrmely területén található ingatlanra, mégis a legtöbb önkormányzat megtalálja a módját, hogy az effajta adókat kivesse és beszedje. Itt említhető például az építményadó, amelyet kivethetik egyformán a lakás-, illetve nem lakás célú ingatlanokra. Hogy mekkora adóalappal számolnak, azt minden önkormányzat saját hatáskörében szabhatja meg, választhat a számítási módszerek között, így lehet az adóalap az építmény korrigált forgalmi értéke, vagy a négyzetméterben számított hasznos alapterülete, A telekadó és az építményadó között nincs tulajdonképpen különbség, de az adó mértéke eltérő. Itt ugyanis az adó mértékét a telek nagyságára vonatkoztatva 200 Ft/m2-ben állapíthatják meg, illetve amennyiben a korrigált forgalmoi értéket veszik alapul, akkor annak 3 százaléka lesz az adóalap.

Az 1990. évi C. törvény lehetővé teszi, hogy a telekadó, építmányadó esetében adómetnességet lehessen kérni, érdemes ezt az információt szem előtt tartani és utánajárni, mik is a feltételek.

Sajnálattal kell tudomásul venni, hogy mivel az önkormányzatok is egyre rosszabb helyzetben vannak, így bevételeik növelése érdekében nem csak fenntartják ezeket az adófajtákat, de minden esély meg van arra, hogy a legtöbb helyen emelni is fogják.

A másik oldalon ott van a kommunális adó, melyet a magánszemélyeknek kell megfizetni, még pedig mindenkinek, aki 2015 január elsején lakás jellegű ingatlan tulajdonosa, vagy haszonélvezője. Az adó mértéke a vállfajban is örnkotrmányzatonként változó, talán itt hatalmas mértékű emelés nem lesz, azonban vannak olyan helyi önkrományzatok, ahol például mintegy a felére csökkentik a jelenlegi kommunális adó összegét. Ezen adó tekintetében is jó ha tudjuk, hogy van lehetőség kedvezményt kérni, általában abban az esetben van erre lehetőség, ahol a családban kiskorú gyermeket vagy gyermekeket nevelnek és mindannyian az adott lakásban élnek életvitelszerűen, ezt a kedvezmnyt pedig a lakás hasznos alapterületéből lehet levonni és így csökkenhet az adóalap.


Elég sok és sokféle hír kering most az ingatlanadó 2015 – kommunális adó tekintetében, így például felröppent a hír, hogy Budaörs területén 2015-től mintegy 25 ezer forintnyi ingatlandót fognak kivetni, de ezt a polgármester azonnal cáfolta mondván, hogy csak azokat az ingatlanokat fogják nagyobb mértékben megadóztatni, melyek az átlagosnál jóval nagyobb méretűek.

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás