cukorbetegek tamogatasaA cukorbetegek támogatása 2015-ben is fontos szerephez jut, ugyanis a betegség egyre nagyobb számú magyar állampolgárt érint. Különösen kedvezőtlen a cukorbetegség egyre nagyobb számú megjelenése a gyermekek között. Természetesen itt sem mindegy, hogy a betegségre, annak melyik fázisában derül fény, ugyanis, az nagymértékben befolyásolja magát a kezelést is, és nem utolsó sorban annak költségét is. Minél előrehaladottabb a cukorbetegség, annál komolyabb összeget emészt fel a kezelések, eszközök, gyógyszerek költsége is. Érdemes ezért részt venni a szűréseken, hogy minél előbb kiderüljön, ha megjelennek a cukorbetegség tünetei, illetve ha már kialakult a betegség, akkor jó ha ismerjük, és igénybe vesszük azokat a kedvezményeket, amelyek ezzel kapcsolatban felhasználhatók. Hogyan is alakul a cukorbetegség támogatása 2015-ben? Utána néztünk.

A cukorbetegséget illetően több féle támogatást is igénybe lehet venni. A társadalombiztosítás támogatja egyes gyógyszerek, eszközök beszerzését, és egyes kezelések elvégzését. A támogatott gyógyszerek között találhatunk vércukorcsökkentő tablettákat, idegkárosodás elleni gyógyszereket, és inzulinokat. A támogatás mértéke ezek között a készítmények között is változó, jellemzően 50 és 100 % között van. A legnagyobb támogatottságban az un. humán inzulinok részesülnek, ugyanis esetükben 100 %-os a támogatás mértéke. 50, illetve 90 %-os a támogatottsága, az inzulinanalógoknak. Arra figyelni kell, hogy az intenzív inzulinanalóg-kezelés esetében, alaphelyzetben a 100 %-os támogatás csak 1 évig vehető igénybe, illetve csak bizonyos feltételek teljesülése esetén lehet igénybe venni a maximális támogatást.

A segédeszközökre tekintettel, azt tapasztalhatjuk, hogy hasonló mértékű a társadalombiztosítás támogatása, mint a gyógyszerek esetében. Például 50 %-os támogatás van a receptre felírható vércukorszintmérőkre, 80 %-os azokra a tesztcsíkokra, amelyeket receptre felírható vércukorszintmérőhöz ír fel az orvos, nem támogatott vércukorszintmérőhöz felírt tesztcsíkok esetében pedig dobozonként fix 2062 Ft a támogatás mértéke. Adagolópenek esetében csak abban az esetben vehető igénybe 80 %-os támogatás, amennyiben a beteg személy nem töltötte be a 18. életévét, vagy amennyiben terhes, továbbá az intenzifikált inzulinkezelésben részesülők, a vakok, illetve a gyengén látók, valamint azok a jogosultak, akik a felső végtagjukra mozgáskorlátozottak. Más esetekben nincs semmilyen támogatás rajta. Szintén 80 %-os támogatás vehető igénybe a pen tűkre, amennyiben szakorvos írja fel. Fecskendők, illetve tűk az inzulinadás gyakoriságától függően normatív, emelt, illetve kiemelt támogatással vásárolhatók meg.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a cukorbetegeket adókedvezmény is megilleti. Ugyanis az összevont adóalap adójából le lehet vonni, a mindenkori minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget, amely 2014-ben havonta 5.075 Ft volt, azaz éves szinten 60.900 Ft. Várhatóan ez 2015-ben tovább fog nőni, ugyanis a minimálbér emelkedni fog, bár a pontos mértékéről még nem született megállapodás.  


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}              

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás