mi valtozik 2015 evbenNagyon aktuális, az arra kérdésre adható válasz, amely úgy hangzik, hogy „Mi változik 2015-ben?”. Nyakunkon az újév, amely megszámlálhatatlan változást fog hozni, amelyeket talán nincs is ember, aki teljesen átlátná. Ráadásul a változások sora még nincs is lezárva, ugyanis a törvénygyár még javában dolgozik, illetve több módosítás, illetve újdonság bevezetése még függ az egyeztetések eredményétől, amelyek a kormány, és a politikai, társadalmi, gazdasági szervezetek között folyik. Nem dőlt el még többek között a 2015-ös évre vonatkozó minimálbér összege sem. Folynak a tárgyalások a munkáltatók, és a munkavállalók érdekképviseletei között. Megpróbáljuk röviden összefoglalni, hogy mi változik 2015-ben.

Kezdjük az adózást érintő változásokkal. Ami biztos nem kerül bevezetésre- az ígéretek ellenére-, az egyszámjegyű személyi jövedelemadó, sem a kétgyermekes családoknak sem kerül megduplázásra a családi adókedvezmény mértéke. Várhatóan mindkettőre 2016-tól fog gyakorlatilag sor kerülni. Ugyanakkor már 2015-ben pozitív változások lesznek a családi adókedvezményt érintően, ugyanis a jogosultaknak a száma. Újdonság, hogy azok a fiatal párok, akik 2014. december 31 után kötik első esküvőjüket, azokat adókedvezmény illeti, amely az adóalap csökkentésében nyilvánul meg, és amelynek az éves mértéke 31.250 Ft. Komoly visszalépés lesz a béren kívüli juttatásoknál, ugyanis kedvezményes adózással az eddigi 500 ezer Ft helyett, 2015-től csak 200 ezer Ft-ot adhat a munkáltató egy évben illetve SZÉP kártya esetén 450 ezer Ft-ot.      

Változások lesznek egyes életbiztosítások, és nyugdíjbiztosítások szabályozásában. Változások lesznek az őstermelők, és az egyéni vállalkozók veszteségének elszámolhatóságában, továbbá a vállalkozói jövedelemadó egyes szabályai. Szigorodnak a táppénz felhasználásának a feltételei, illetve a táppénz számítás módja. Szintén életbe lépnek kisebb módosítások, az akadálymentesítésre adott munkáltatói támogatással kapcsolatban, módosul a kiküldetési rendelvény fogalma, és végül figyelni kell azoknak a vállalkozóknak is, akik a „kata” alá jelentkeztek be. Növekedni fog a minimálbér, bár még nem született megegyezés az emelkedés mértékében, de várhatóan nem lesz kisebb, mint 1,8 %. Kedvező változás lesz 2015-ben a szocpol felhasználhatóságának a kiterjesztése a használt lakások vásárlására is.  

Új Nemzeti Közműszolgáltató kezdi meg a működését 2015-ben. Változások lesznek a szakképzési rendszerben is. Várhatóan bevezetésre kerül az M0-s egyes szakaszainak a fizetőssé tétele. Az egyik leginkább várt kormányzati lépés 2015-ben a bankok elszámoltatása, és a deviza alapú hitelek forintosítása lesz. Kötelező lesz az óvodáztatás 2015 szeptemberétől. Tovább folytatódik 2015-ben a közmunka program kiterjesztése. természetesen a változások köre a fentieknél sokkal bővebb, ezért fontos, hogy a minket érintő változásokat figyelemmel kövessük, és minden információt beszerezzünk velük kapcsolatban. 


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás