gepjarmuadoA gépjárműadó 2015 folyamán is több millió gépjármű tulajdonost, illetve fenntartót fog érinteni. Az adóbevételek 2015-ben is a központi költségvetés fontos elemei lesznek, ugyanis nélkülük a költségvetési egyensúly felborulna, és tovább növekedne az ország eladósodottsága, illetve az állami kötelezettségek finanszírozása is veszélybe kerülne. Természetesen az autóstársadalom nem örül az adónak, már csak azért sem, mert a gépjárművek fenntartása amúgy is nagy összeget emészt fel, ami lassan oda vezet, hogy sok esetben az autó már luxusnak számít. Mit is kell tudnunk a gépjárműadó 2015. évi alakulásáról? Utána néztünk.

A gépjárműadót annak a személynek kell megfizetnie, aki a gépjármű-nyilvántartásban, az év első napján tulajdonosként, illetve üzemeltetőként szerepel. Több tulajdonos esetén, annak a tulajdonosnak kell az adót megfizetnie, akinek a neve a forgalmi engedélyben szerepel. Évközben forgalomba helyezett új gépjármű esetében, az a személy az adókötelezett, aki a forgalomba helyezés hónapjának az utolsó napján a nyilvántartásban tulajdonosként szerepel. Az adókötelezettség a forgalomba helyezést követő hónap első napjával jön létre. Ehhez hasonlóan az adókötelezettség megszűnik, amennyiben a gépjármű kivonásra kerül a forgalomból.

Természetesen ebben az adónemben vannak olyanok, akiket mentesség illet meg. Ilyenek többek között, a költségvetési szervek, az alapítványok, egyesületek, az egyházi jogi személyek autói, továbbá, meghatározott esetekben az autóbuszok, a mozgáskorlátozott személy, a kizárólag elektromos meghajtású gépjárművek, a tűzoltó szerkocsik, a NATO tulajdonában lévő gépjárművek.

Az adó mértéke a következőképpen alakul:      

  • a gyártás évében és az azt követő 3 naptári évben 345 Ft/kilowatt,
  • a 4-7. naptári évben 300 Ft/kilowatt,
  • a 8-11. naptári évben 230 Ft/kilowatt,
  • a 12-15. naptári évben 185 Ft/kilowatt,
  • a 16. naptári évben és az azt követő naptári években 140 Ft/kilowatt.

 

Autóbusz, lakókocsi, lakópótkocsi, nyergesvontató esetén minden megkezdett 100 kg után 850, illetve egyes esetekben 1.380 Ft-ot kell fizetni. Az ideiglenes rendszámmal ellátott gépjárművekre a következő adótételek vonatkoznak. „E” jelű ideiglenes rendszámú személyszállító gépjármű esetében 10.000 Ft, tehergépjármű esetében pedig 46.000 Ft az adó mértéke. A „P” jelű ideiglenes rendszámtáblát kapott gépjárművek esetében pedig 23.000 Ft a gépjárműadó mértéke. A gépjárműadó befizetési határideje az első félévre nézve, az adott év március 15.-e, illetve a második félévre nézve szeptember 15.-e.  

Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás