szemelyauto vasarlasSzemélyautó vásárlás 2015 – hitel vagy lízing? Egy kérdés, amelyet sokan tesznek fel, akkor, amikor el kell dönteniük, hogy milyen eszközök igénybevételével vásárolják meg autójukat, vagy motorjukat. A gazdasági válság után nagymértékben visszaesett, mind az új, mind a használt gépjárművek forgalma. Ennek több oka is van, de kettőt mindenképpen meg kell említenünk. Egyik, hogy az emberek anyagi helyzete, és vele együtt a hitelképessége jelentősen csökkent. A másik ok, hogy a bakok is óvatosabb hitelezési politikát kezdtek el folytatni, szigorodott a hitelminősítés. Az elmúlt években azonban elindult egy növekedés az eladásokban is, és a hitelezés volumenében is. Arra a kérdésre, hogy „Személyautó vásárlás 2015 – hitel vagy lízing?”, úgy tudunk megfontolt választ adni, ha megnézzük a kettő közötti különbséget.

Az autóhitel jellemzően ismertebb banki termék, mint az autólízing. Mit kell tudnunk az autóhitelről? A legfontosabb ismérve, hogy a megvásárolt autó, a vásárló, azaz a hitelt felvevő tulajdonába kerül, és a bank az autóra opciót, illetve terhelési, és elidegenítési tilalmat jegyeztet be. Amennyiben valamilyen okból a hitel felmondásra kerül, akkor a bank él az opciós jogával, és értékesíti a járművet, melyet, ha, az akkor fennálló tartozásnál magasabb áron tud értékesíteni, akkor a különbözetet megkapja az adós, ellenkező esetben, a fennmaradó tartozást az adós tovább kell fizetnie. Amennyiben előbb fizeti vissza az ügyfél a hitelt, általában azt költségmentesen megteheti. Abban az esetben, ha a gépjármű megsemmisül, abban az esetben az ügyfélnek folytatni kell tovább a törlesztést, a hitelszerződésben foglaltak szerint. Baleset esetén a kötelező felelősségbiztosítás által kifizetésre kerülő kártérítés az adóst illeti.
 
Autólízingnél a kiválasztott gépjárművet a lízingcég vásárolja meg a saját nevére, és azt használatra adja át az ügyfélnek. A gépjármű okmányaiban a Lízingbeadó szerepel tulajdonosként, mindaddig, amíg a futamidő le nem jár. A szerződés felmondása esetén egyszerűen visszaveszi a járművet, a használótól. Az autólízingnek több fajtája is van, úgymint operatív lízing, és pénzügyi lízing. A pénzügyi lízing lehet nyílt végű, vagy zárt végű. A gépjármű megsemmisülése esetében a szerződés azonnali hatállyal érvényét veszti, és a hátralévő tartozást egy összegben meg kell fizetnie az adósnak. Baleset esetén a kötelező balesetbiztosítás által kifizetett kártérítés a tulajdonost, azaz, a bankot illeti meg.

Összehasonlítva a két lehetőséget, azt kell mondanunk, hogy a lízing olcsóbb, mert a bank részére kisebb kockázatot jelent, ezért kisebb önrésszel, és alacsonyabb kamattal tudja kínálni ezt a terméket. Ugyanakkor a lízing nagyobb veszélyeket hordoz magában az adós részéről, abban az esetben, ha a jármű megsemmisül, amelyet úgy küszöbölhet ki, illetve csökkenthet, ha a lehető legjobb cascót köti meg az autóra. A felvehető összegben, a futamidőben, illetve a megvásárolható gépjárművek korában nincs nagy különbség, azok nagyrészt hasonlóak. 


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás