uzemanyag elszamolasAz üzemanyag elszámolás 2015 folyamán is azokat a gépjármű tulajdonosokat, illetve üzembentartókat fogja érinteni, akik cégautót birtokolnak, illetve azok a magánszemélyek, akik saját gépjárművüket használják hivatalos, vagy üzleti útra, és azzal kapcsolatban költséget számolnak el. Nyilvánvaló, hogy ezek alapján sokakat fog érinteni az üzemanyag elszámolás 2015-ben is. Fontos ezért, hogy ismerjük azokat a rendelkezéseket, amelyek alapján élhetünk ezzel a lehetőséggel. Lentebb egy rövid összefoglaló keretében mutatjuk be, azokat a tudnivalókat, amelyeket feltétlenül ismernünk kell, ha élni akarunk az üzemanyag elszámolással.

Az üzemanyag elszámolást érvényesíteni lehet a személyi jövedelemadó rendszerben is, és a társasági adóban is. Az elsőre azokban az esetekben kerülhet sor, ha egy magánszemély saját gépjárművét használja hivatalos úthoz, illetve akkor, ha önálló tevékenységhez használja a gépjárművet. A magánszemély két formában kaphat költségtérítést, amennyiben saját gépjárművét használja hivatalos útra. Az első módszer szerint átalány jellegű költségtérítést kap, amelyet rendszerint akkor alkalmaznak a munkáltatók, ha rendszeres gépjármű használatra kerül sor. A kapott összeggel szemben számolhatja el a magánszemély, azaz a dolgozó a költségeit. A költségek elszámolására két módszer közül lehet választani.

Az egyik módszer szerint, kormányrendeletben rögzített fogyasztási norma szerinti üzemanyag felhasználás, és számlával igazolt javítási, fenntartási, és felújítási költségek kerülnek elszámolásra, amely módszernek ugyanakkor elhagyhatatlan kelléke az útnyilvántartás vezetése. Nem szabad a magánszemélynek alkalmazni az NAV által megadott üzemanyagárat, abban az esetben, ha a magánszemély az üzemanyag forgalmi adóját levonja. A másik módszer, a költségek elszámolására az, hogy a kapott költségtérítéssel szemben a NAV által megadott 9 Ft-os kilométerenkénti normát számolja el.

A költségtérítés másik módja, hogy a magánszemély kiküldési rendelvény alapján kapja a költségtérítést. A fentiek mellett, a mezőgazdasági őstermelőknek, illetve az egyéni vállalkozóknak van lehetősége arra is, hogy mellőzzék az útnyilvántartás vezetését, ellenben 500 km-nek megfelelő költséget számoljanak el, a 9 Ft-os kilométerenkénti norma költségen. Azoknál a cégeknél, amelyek a társasági adó alanyai, az üzemanyag elszámolás számla alapján történik. Nem szabad elfeledkezni ebben az esetben sem, hogy az útnyilvántartás vezetése kötelező, azaz alapfeltétele az üzemanyag költség elszámolhatóságának.


Mondja el a véleményét nekünk itt!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás