friss hazasok tamogatasa adokedvezmenyeÚjdonság lesz a Friss házasok támogatása, adókedvezménye 2015 évben. A kormány évek óta próbálja különféle intézkedésekkel orvosolni a magyar népesség csökkenését. A probléma gyökerei visszanyúlnak a 80-as évekre, és azóta, a helyzet folyamatosan romlik. A házasságok csökkenő, a válások növekvő, és a gyermekszületések csökkenő száma tehető felelőssé a kialakult helyzetért. Természetesen ezzel a problémával nem csak Magyarországon találkozhatunk, hanem szinte minden fejlett gazdasággal rendelkező országban. Az egyre jobban kitolódó életkor pedig a társadalom elöregedéséhez vezetett, amelynek következtében a nyugdíjak finanszírozása egyre elviselhetetlenebb terhet jelentenek ezekben az országokban. A friss házasok támogatása, adókedvezménye 2015 évben egy újabb eleme lesz azoknak a reformoknak, amelyek idővel a fenti probléma megoldásához vezethetnek.

Minden érintett kormány keresi a megoldást a problémára, de más-más lehetőségek birtokában. Az erősebb gazdaságok jobb eséllyel indulnak harcba, és várhatóan gyorsabban találnak választ a kialakult helyzet által felvetődő kérdésekre. A magyar, és a többi keleti uniós állam annál nehezebb helyzetben, ugyanis mind gazdaságilag, mind társadalmilag instabilabbak. A magyar kormány is hozzá látott a nyugdíjrendszer reformjához, az ezzel kapcsolatos törvény 2012. január 01-én lépett érvénybe. A kormány célja, hogy a nyugdíjak finanszírozására minél kisebb összeget kelljen fordítani, amelyet azzal akar elérni többek között, hogy megszűntetett minden olyan nyugdíjat, amely az öregségi nyugdíjon kívül van, megemelte az öregségi nyugdíjkorhatárt 65 évre, továbbá különféle kedvezményekkel igyekszik arra buzdítani a nyugdíjasokat, hogy térjenek vissza a munkaerő-piacra, azaz munkát vállaljanak a nyugdíj mellett.

A kormány újabb fronton is harcot kezdett, mégpedig a házasságok, és a gyermekvállalások számának növekedésének a területén. Támogatja a házasságok kötését, és a gyermekvállalást. Minél több gyermeket vállal egy pár, annál jelentősebb kedvezményekkel élhetnek. Az eddig megvalósított kedvezmények közül elég, ha csak a szocpolt, a családi adó- és járulékkedvezményt, az ingyenes tankönyvtámogatást, ingyenes étkeztetést, és a lakásfenntartási kedvezményt említjük meg. Természetesen a kedvezmények köre ennél sokkal bővebb. Nem csak kormányzati, hanem önkormányzati szinten is számos támogatás, segély, kedvezmény áll a gyermeket vállaló családok rendelkezésére, de itt is elsősorban a 3, vagy több gyermekes családok támogatottsága a legnagyobb.

A kormány legújabb, 2015-ben bevezetésre kerülő akcióprogramjában szerepel a friss házasok adókedvezménye, amely minden olyan házaspárnak jár, akiknél, legalább az egyik félnek, ez az első házassága. Az adókedvezmény az első gyermek születéséig vehető igénybe, de maximum 2 évig, ami azt jelenti, hogy a 2 év alatt 120.000 Ft adókedvezményhez juthatnak a párok. Várhatóan a támogatások sora nem fog itt megállni, ezért a házassági terveket fontolgató fiataloknak érdemes a házasság előtt informálódni, hogy, aktuálisan milyen kedvezményeket, támogatásokat vehetnek igénybe a házasság után.

Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás