kutya bejelenteseFigyelem, akár 30.000.-Ft lehet a bírság abban az esetben, ha valaki nem jelenti be a kutyáját a helyi önkormányzatnál. E tekintetben teljesen mindegy az, hogy van e chip a kutyában vagy nincs, ugyanis lejárt az önkormányzatok határideje a tekintetben, hogy a területén az ebeket összeírja és lajstromba vegye. 2012 évben életbe lépett állatvédelmi törvény írja azt elő ugyanis, hogy 3 évente el kell végezni az eb összeírási teendőket az önkormányzatoknak. Ezen feladatokat ugyan sok önkormányzat már teljesítette is, de mégis vannak kivételek, úgymint Szolnok, vagy Dunaújváros, sőt még Budapest egynéhány kerülete is.

Az országos nyilvántartás ugyan már létezik, mert az állatorvosok rendszerében minden fontos tényező szerepel ami az ebösszeíráshoz is szükséges. A bejelentő adatlapon szerepeltetni kell a kutya fajtáját, nevét, a tulajdonos nevét, címét és elérhetőségeit, ezen kívül a kötelező chip számát és a kezelő állatorvos nevét, elérhetőségét.

Kutya, eb bejelentő lap minta letöltése itt!

Fontos tudnivaló, hogy aki elmulasztja bejelenteni az önkormányzatnál az ebét, azok komoly, akár 30.000.-Ft-os bírságra számolhatnak, így mindenképp ajánlatos erre az időt rászánni.

Hogy mi ezzel a cél? Végeredményben az, hogy tovább bírságoljanak, vagy adóztassanak, ugyanis a teljes állomány összeírásának első célja az, kiderüljön melyik kutyában nincs még chip. Amennyiben pedig kiderül, akkor a tulajdonos szintén bírságra számíthat, mert Magyarországon a chip kötelező. Eme bírság olyan 40.000.-Ft.-os tételt tehet ki. A másik ok pedig az, hogy az önkormányzatok a 4 hónapnál idősebb kutyák után ebadót szedhetnek, melynek összege éves szinten elérheti az akár 6.000.-Ft.-ot is, mondjuk ez esetben a menhelyről örökbefogadott, ivartalanított, védett, esetleg őshonos fajták kivételt képeznek az ebadó alól.

Mi lesz ennek az egésznek a következménye? Véleményünk szerint egyre több kutyamenhelyre lesz szükség Magyarországon, ugyanis a kóbor kutyák száma rohamosan nőni fog, ezt mindenki tudja!

Kérjük, mondja el a véleményét!

{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás