tranzakcios adoA legutóbbi, ez évre vonatkozó adócsomag alapján megváltozik a tranzakciós adó 2015 évben. A változás a kártyával történő fizetési tranzakciókat érinti, pontosabban az ehhez kapcsolódó illeték-adófizetés módosul. Ez alapján a pénzintézetek részéről bonyolított pénzügyletek tranzakciós adója 2015 soránmegváltozik a kártyával történő fizetések esetében. Az adó alapjául kártyánként az adott évet megelőző naptári évben összesen végrehajtott fizetési műveletek összege adja, mértéke pedig maximum 500 forint lesz akkor, hogyha az adott kártya alkalmas érintésmentes fizetésre, és ilyen tranzakció is szerepel az ügyletek között.

Amennyiben az arra alkalmas bankkártyával egyetlen érintésmentes tranzakciót sem végeztek, akkor az adó felső határa maximum 800 forintra rúghat. Akkor, ha egy kártya tulajdonosa egyetlen egyszer sem használja az év során a kártyáját fizetésre, akkor a tranzakciós adó megfizetése számára nem kötelező.

Összefoglalva tehát a legfőbb változás a tranzakciós adó 2015 tekintetében, hogy ez után az adót nem bankkártyával történő fizetések után kell megfizetni, hanem bankkártya után. Az illetéket egy évben egy alkalommal szükséges kifizetni, mégpedig 2015.január 20.-ig kell ennek a kötelezettségnek eleget tenni. Fontos e mellett tisztában lenni azzal, hogy a változás kizárólag a bankkártyás ügyletekre vonatkozik, a készpénzfelvételt nem érinti!

Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás