1 logoBővült a szocpol (CSOK) - Július 1-jén lép életbe a (csok), amely azonban már most igényelhető a bankfiókokban. Korábban csak kettő vagy annál több gyereket nevelő családok vehették igénybe a támogatást kizárólag új ingatlan vásárlására. A kormány úgy látja, hogy a lakáshelyzet komoly akadálya lehet a gyermekvállalásnak, ezért döntött úgy, hogy kibővíti a korábbi "szocpol" rendszert! Július 1-jétől már használt ingatlant vásárlására is felhasználható az összeg, amelyet gyermektelen párok is kérhetnek. Mindennek feltétele, hogy 4, vagy 8 éven belül egy vagy két gyermeket vállalnak. Az igénybe vehető összeg 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjed. Ez vissza nem térítendő támogatás.

Mi az a CSOK 2015 - 2016 - családi otthonteremtési kedvezmény? Nem kell megrémülni, ugyanis nem egy teljesen ismeretlen fogalommal állunk szemben, hanem a már jól ismert lakásépítési támogatás, vagy még ismertebb nevén a szocpol. Jó hír, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése nem az eddigi kedvezmények megvonásáról, megszűntetéséről, illetve megkurtításáról szól, hanem éppen az ellenkezőjéről, azaz a támogatás kiszélesítéséről. A CSOK 2015, vagy családi otthonteremtési kedvezmény, egy olyan új lehetőség lesz 2015-ben, amellyel nagyon sok család fog tudni élni, illetve fog számukra jelentős segítséget adni. Nézzük is meg egy kicsit bővebben, hogy miről is van itt szó.

A szocpol, vagy lakásépítési támogatás mindez ideig a két, vagy több gyermekes családok számára volt igénybe vehető. Ugyanakkor felhasználhatósága is csak az új lakások, házak építésére terjedt ki, azaz viszonylag szűk körben, illetve keretek között lehetett felhasználni. Ezért pozitív előrelépés, az új családi otthonteremtési kedvezmény, amely már egy gyermek megléte, illetve vállalása esetén is igényelhető, ugyanakkor felhasználható használt lakás vásárlására is, és már meglévő lakás bővítésére is. Ez feltétlenül jelentős előrelépés, és nagyon komoly segítség sok olyan magyar családnak, akik eddig nem élhettek a szocpollal, mert nem tudták teljesíteni az igényléshez támasztott feltételeket, illetve nem feleltek meg azoknak.

Maga a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése 2015. július 11-től veszi kezdetét, azaz attól a naptól lehet majd az igényléseket, az új feltételek figyelembe vételével benyújtani. Jellemzően az igénylés menete, lefolyása, a feltételrendszere megegyezik a már ismert szocpoléval. Egy fontos különbség lesz, hogy amíg a szocpol igénylésekor az új lakás energetikai besorolása nem lehetett rosszabb, mint „B”, addig a használt lakások vásárlásánál csak „C” osztályba való besorolás is elegendő a támogatásra való jogosultságra.  
  
A kedvezményt élettársak is igényelhetik. A kedvezmény mértéke egy gyermekes családok esetében a lakás méretétől, és az energetikai besorolástól függően 700 ezer Ft-tól 1,17 millió Ft-ig terjedhet. A kormány a családi otthonteremtési kedvezmény finanszírozására 2015-ben 4 milliárd Ft-tal számol, míg az azt követő évben már legalább 9-11. A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetése része, annak a hosszú távú programnak, amellyel a kormány a népesség növekedését szeretné elérni.    


Ön mit szól ehhez?
{fcomment}

A magyar családok már most megkaphatják az ajándék milliókat - Már csak egy hónapot kell arra várni, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel (CSOK) élhessünk. Az még ugyan nem lett tisztázva, hogy mikortól lehet egyes bankoknál igényelni a támogatást, ám lakást már elvileg vehetünk e támogatást igénybevételével. Akik a CSOK igénybevételével szeretnék lakáscélú terveiket megvalósítani, azok július 1-től élhetnek ezzel az újfajta „szocpollal”. Hogy mire kell figyelni a kedvezmény igénylésekor? Megmutatjuk.

Adásvételi szerződést mikor kössünk? A végleges adásvételi szerződést megkötését követő 120 napos határidőn belül lehet igényelni a CSOK-ot lakásvásárlás esetén. Ami azt jelenti, hogy legkorábban 2015. március 4-e után kötött adásvételi szerződés esetén kedvezményt kaphatunk. Ebben az esetben a hitelintézetnek be is kell fogadnia 2015. július 1-jén a kedvezmény iránti kérelmet. Pontos információ azonban arról még nincs, hogy pontosan mely dátumtól fognak ilyen kérelmet befogadni egyes hitelintézetek, ám az ezt a kedvezményt abban az esetben már nem lehet igényelni, ha az már 120 napon túl van. A CSOK lakásvásárlás esetén csak is az adásvételi szerződésben szereplő vételár megfizetéséhez használható fel. Így ha a kérelem benyújtása előtt a teljes vételárat kifizetjük, abban az esetben már nem lesz lehetőségünk visszamenőleg a CSOK érvényesítésére.

Hitel nélkül lakásvásárlás? A vételár forrását is meg kell jelölni az adásvételi szerződésben, adott esetben a CSOK összegét illetve az önerő összegét egyaránt, valamit ezek fizetési határidejét. Fontos tudni azt is, hogy a hitelintézetek a kedvezményt a vételár utolsó részeként utalják az eladó számlájára akkor, ha az önerőnk már teljes mértékben kifizetésre kerültek.

CSOK + lakáshitel igénybevételével való lakásvásárlás - A családok otthonteremtési kedvezményét és esetlegesen hitelintézeti kölcsönt is igénybe kívánjuk venni lakásvásárához, abban az esetben ezt az adásvételi szerződésben is fel kell tüntetni. Az eladó bankszámlájára fogja egy összegben a jóváhagyott hitel és támogatás összegét a hitelintézet, utolsó részletként teljesíteni, miután már megfizettük a vételár kiegyenlítéséhez rendelkezésre álló önerőt. Ha a banki folyósítás előtt egyéb forrásból megfizettük a CSOK összegét az eladónak, akkor nem folyósítható a kedvezmény.

Az adásvételi szerződésbe feltüntetett határidő - A korábbi évek gyakorlatát figyelembe véve a CSOK-, illetve a CSOK- és hitelügyintézés megközelítőleg 30 – 45 napot vesz igénybe. Ha azt vesszük alapul, hogy a CSOK iránti kérelmek száma július 1. után ugrásszerűen megnő, s ebből következően az átfutási idő meghosszabbodhat, így emiatt az átfutási idő meghosszabbodhat. Ezért minimum 60 napos ügyintézési idővel célszerű kalkulálni a CSOK kérelem befogadásától számítva. Így a fizetési határidőt ennek megfelelően kell megadni az adásvételi szerződésben.

  
Ezt már olvasta?Bezárás