1 logoCsaládi csőd intézményéről szóló új módosítások - Pontosítják a családi vagyonfelügyelővel szemben támasztott követelményeket, kiegészítik a kormányrendeleti felhatalmazást, és egyes esetekben a végrehajtással kapcsolatos szabályokat, azok a módosító javaslatok, amelyeket csütörtökön fogadott el a természetes személyek adósságrendezéséről szóló előterjesztéshez az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. Csak jogi vagy közgazdasági végzettséggel lenne betölthető a családi vagyonfelügyelői tisztség, amelynek betöltőitől 2018-ig közigazgatási vizsgát vagy jogi szakvizsgát is elvárnának.

Egy módosító javaslat szerint, ha a fennálló hiteltartozás lényegesen kisebb összegű, mint az ingatlan forgalmi értéke, az adósságrendezési eljárás alatt a folyamatos törlesztési kötelezettség kiszámításánál ezt figyelembe kell venni. Egy másik szerint a pénzügyi lízingszerződésnél a felmondási tilalom csak az adós, adóstárs és közeli hozzátartozójuk által lakott ingatlanra vonatkozhat. Egy elfogadott módosítás egyértelművé tenné, hogy az adóssal szembeni követelés a pénzintézet és valamennyi hitelező számára csak az adósságrendezés keretein belül érvényesíthető. Ha az eljárás bírósági szakaszba jut, pontosan meg kell határozni, melyek voltak azok a vitás kérdések, amelyekben nem született konszenzus.

Az egyéni vállalkozó adós munkavállalója számára biztosítaná, hogy folyamatosan hozzájusson a munkabéréhez az eljárás alatt. A testület azt is egyértelműsítette, hogy az elszámolási törvényben meghatározott moratórium lejártát követően tekintettel kell lenni arra, hogy az adós magáncsőd védelmet kérhet, hogy lakóingatlanát megtarthassa. Sarkalatossági záradékkal egészítette ki az elektronikus hírközlési szolgáltatásokról és infrastruktúrafejlesztésekről szóló törvénymódosítást az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága, szocialista kezdeményezésre. A törvényalkotási bizottság kormánypárti módosítása tartalmazza az akkreditálás fogalmának értelmezését, az akkreditáló szerv feladatát, részletezi az eljárás menetét, a felügyeleti vizsgálat folyamatát, a külföldi akkreditált státusz elismerését, valamint az eljáráson átesettek nyilvántartását.

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár azt hangsúlyozta, hogy olcsóbbá és gyorsabbá válnak az eljárások. Számos igazgatási szolgáltatási díjat törölnek el, a vállalkozások akár évi több tízezer forintnyi felülvizsgálati díj alól is mentesülhetnek. Az eljárásokat a jövőben akár fél évvel gyorsabban is lefolytathatják, ami javítja a hazai vállalkozások nemzetközi piaci pozícióját - hangsúlyozta.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás