1 logoA parlament június végén fogadhatja el a jövő évi adócsomagot, melynek részeként az eddigi 16 százalékról 15 százalékra módosul a 2006 szeptemberében bevezetett kamatadó kulcsa a személyi jövedelemadóéval együtt. A tartós befektetési számlák esetében igénybe vehető adókedvezmény ezzel együtt csökken, mivel ezek szabályai nem változnak. Azokra a kamatjövedelmekre vonatkozik majd az eddigi 16 százalékról 15 százalékra csökkenő kamatadó, melyeket 2016. január 1-je utáni időszakból realizál az ügyfél. Ezek tekintetében tehát:

  • egy lekötött egyéves bankbetét december 31-ig realizált időarányos kamatrésze után 16 százalékos kamatadót illetve 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást, január 1-je után pedig a realizált időarányos kamatrésze már 15 százalékos kamatadót illetve 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell majd levonnia a banknak.


A kamatadó csökkentése nemcsak a bankbetéteket, hanem más befektetéseket is érint, mivel kamatjövedelemnek minősül a:

  • lekötött és látra szóló betétek kamata,
  • befektetési jegyek hozama,
  • kötvények, köztük államkötvények, kincstárjegyek magánszemélyek számára kifizetett kamata,
  • az életbiztosítások kockázati célon felül fizetett díjainak hozama.


A kifizető vonja le forrásadóként a kamatadót, és nem kell külön feltüntetni a magánszemély jövedelemadó – bevallásában. A tartós befektetési számlák szabályozását illetően, ez az adócsomag alapján nem változik, tehát a befizetés naptári évét követő legalább 3 naptári év hozama után továbbra is 10%-os, és 5 évi tartás után pedig 0%-os kamatadót kell fizetni. Eszerint az adófizetési kötelezettség nem, hanem kamatadó - kedvezmény mértéke csökken 1 százalékponttal. Az 1 millió forintot 2%-os bankbetétbe fektető ügyfél 199 - 200 forintot, a 3%-os kincstárjegybe fektető ügyfél pedig 299 - 300 forintot spórol meg a kamatadó 1 százalékpontos csökkentésével egy év alatt.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás