1 logoA Start - számla (népszerűbb nevén a babakötvény) a 2006. január 1-je előtt született gyermekek javára is megnyitható legalább 25 ezer forint befizetésével. Ám ebben az esetben, az induló 42.500 forintos támogatás nem jár e gyermekek részére, de a befizetett összeg 10 százalékának, legfeljebb évi 6000 forintnak megfelelő állami támogatás, illetve a befektetések hozamának adómentessége igen. A Start - számlát a szülőn túl más hozzátartozók, például a nagyszülők is megnyithatják.

Új Start - számla csak a Magyar Államkincstárnál nyitható. Nem kell a családi pótlékról szóló igazolást benyújtani a Start - számla megnyitásakor, elegendő csupán a jogosultságról nyilatkozni. A Start - számlához kapcsolódó évi 120 ezer forintos befizetési korlát megszűnik. Start – számla nyitható minden 18 évnél fiatalabb gyermek javára. A Start - számla megnyitásához a 2006. január 1-je előtt született gyermekek esetén a gyermek nevének illetve emellett a gyermek adóazonosító jelének közlése szükséges.

A Magyar Államkincstár a Start - számla megnyitásához rendszeresít nyomtatványokat, melyek az ügyfélszolgálatokon is be tudunk szerezni, vagy akár az internetről is le tudjuk könnyen tölteni. A kincstár tervezett fejlesztései között szerepel az is, hogy a nyomtatványok előzetesen elektronikusan kitölthetővé váljanak, ami az ügyintézési időt jelentősen csökkenti majd. A Start - számla megnyitása nem közigazgatási eljárás, ezért költsége nincsen. Ügyintézés helye a Magyar államkincstár ügyfélszolgálatai. Jelenleg 30-45 perc, amelyet a MÁK fejlesztésekkel csökkenteni kíván.

Amennyiben a szülő/hozzátartozó szeretné ezt az összeget saját befizetéseivel tovább gyarapítani, ezt megteheti, ha a Magyar Államkincstárnál díjmentesen nyitható1 Start - értékpapírszámlát nyit. Az állami támogatás a kincstári Start - számla megnyitását követően kamataival együtt átutalásra kerül erre a számlára.  A szülői befizetések szintén kiegészülnek a befizetések utáni állami támogatással, melynek mértéke a befizetett összeg 10%-a, ám évente ez az összeg maximum 6.000 Ft lehet. A gyermek 18. életévének betöltéséig keletkezett megtakarítás illetve hozam mentesül mindennemű adó, járulék valamint illeték alól. A Start - számlán lévő összeg kezelésére – a kincstárnál vezetett Start - számla kivételével – bankbetét, állampapír, illetve tőke- vagy hozamgarantált befektetési jegy választható. 
 
Új szabály a 2014. január 31-ét követően született gyermekre vonatkozóan, hogy a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számlán elhelyezett 19 éves futamidejű változó kamatozású állampapírban kezelik. A 2014. január 31-ig született gyermekek esetében, amennyiben a szülő megvásárolja a Babakötvény első sorozatát a kamaton felül az állam további 3%-os kamatprémiumot is jóváír. A kötvény jelenlegi kamata nagyon vonzó, az első kamatperiódusban ugyanis 8,7 százalékos éves kamatot fizet időarányosan. Ez magasabb minden most megvásárolható állampapírénál, beleértve a Prémium Magyar Államkötvényeket is. Az első kamatperiódus viszont csak jövő év februárjáig tart, akkortól már nem a 2012-es, hanem a 2013-as átlagos inflációhoz igazodik majd a bónusz, így nagyjából 5 százalékos kamattal számolhatnak majd a befektetők.

Csökkent a Start-számlák iránti kereslet?

2015 májusig összesen 12 473 Start-számlát (babakötvényt) nyitottak a szülők, hozzátartozók és mások a gyerekek számára, hogy az államtól kapott 42 500 forintos induló összeget egy külön számlán gyarapítsák tovább, ami jóval kevesebb, mint amennyit tavaly az ötödik hónap végéig hiszen az előző évben  ilyenkor már 17 600-nál tartott a számlanyitások száma.

A csökkenés a gyerekszám miatt egyáltalán nem lenne indokolt, hiszen a nyilvántartásba vettek száma valamelyest még nőtt is 2014-hez képest, amikor 37,3 ezer gyereket regisztráltak a kincstárban az első öt hónapban, az idén pedig több mint 39 ezret. 1088 új számlát nyitottak idén májusban, ami alig több mint a fele az egy évvel korábbi mennyiségnek.Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás