1 logo2015 és 2016 évben a bérlakásokra nem lesz annyi kiírás, mint amennyire igény lenne. Soha nem volt még annyira magas a bérlakások száma Magyarországon, mint tőlünk a nyugatra fekvő országokban. Nálunk az első helyen a saját lakástulajdon van, mivel már évek óta ez a hagyomány. Bizony ezen az irányelven változtatni nehéz, ám a szükség valamint a gazdasági szükségszerűség azonban egy változást elindított. Ennek következtében sokkal többen tudják azt elképzelni, hogy egy vérlakásban töltsék el életüket. Ehhez azonban a devizahitelesek csődje nagyban járult hozzá, valamint az is, hogy sorozatosan bedőltek a deviza alapú hitelek, ennek következtében pedig nagyon sokat elvesztették lakásukat vagy épp rá lettek arra kényszerülve, hogy eladják azt. Ezért is marad fontos minden bérlakás pályázat 2015-ben is, illetve a következő években egyaránt.

Az önkormányzatok tulajdonában lévő bérlakás állomány egyre csak csökkent a rendszerváltás után, aminek elsősorban a folyamatos értékesítést volt az oka. Ennek révén pedig kedvező áron vásárolhatták meg a bérlők a korábbi bérleményüket. Sokan ezzel a lehetőséggel is éltek. Viszont szinte teljesen leálltak a bérlakások építése, valamint csak minimális számban épültek újak. 2000 valamint 2010 között mintegy 60.000 lakás került építésre, míg ezzel szemben csak 4.500 új bérlakás épült. Az emberek igényei ugyanakkor egyre csak emelkedtek.

Az önkormányzatok tulajdonában van a bérlakások legnagyobb része. Azt mutatja a tapasztalat pedig, hogy ezek közül sok üresen áll, mivel nincs elég pénze az önkormányzatoknak arra, hogy a szükséges felújításokat elvégezzék ahhoz, hogy a lakásokat ki tudják adni. Emiatt jelenik meg kevés új pályázat. Az önkormányzatok írják ki ugyanis a bérlakás pályázatokat. Egy – egy lakásra a pályázatot formanyomtatványon lehet benyújtani, amit a helyi önkormányzatoknál, többnyire a Lakásgazdálkodási irodán lehet beszerezni.

Azonban feltételek vannak állítva a pályázókkal szemben. Ezek a bérlakás pályázat feltételei, melyeknek meg kell felelni. Ám önkormányzatok között ebben fellelhető eltérés. Többnyire a következőket veszik figyelembe: szociális helyzet, anyagi körülmények valamint a családi állapot. Kizáró oknak számít az, ha pályázónak van lakástulajdona, vagy épp nem töltötte még be a 18. életévét, nem magyar állampolgár. A vagyonra is van egy megszabott határ és ha ettől magasabbal rendelkezik, nem kaphatja meg. Emellett pedig semmiféle tartozása sem lehet a pályázónak az önkormányzat felé. A kitöltött formanyomtatvány mellet még le kell adni, a személyi igazolvány, a lakcímkártya fénymásolatát valamint egy jövedelemigazolást is. Abban az esetben, ha a bérlakás lakott, akkor a jelenlegi bérlőnek többnyire elővételi joga valamint előbérlési joga van.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

  
Ezt már olvasta?Bezárás