Aktualitasok hirportalHamarosan itt a klímaszezon: fontos a takarítás! A nagy meleg lassan itt van a nyakunkon, és természetesen kellemes érzés az, mikor egy légkondicionált lakásba léphetünk be vagy épp egy klimatizált autóba ülhetünk be. Ám nagyon fontos, hogy rendszeresen karbantartsuk a klímarendszereket, és legalább évente egyszer kitisztíttassuk. Mivel ha ezeket a kötelező ellenőrzéseket nem tesszük meg, akkor könnyen jöhet a baj és akár súlyos betegségeket is kaphatunk. Nálunk is lassan beköszönt a kánikula, és aki csak teheti, máris bekapcsolja a klímát az autójában vagy épp otthonában. Viszont abban az esetben, ha nem figyelünk oda kellőképpen, akkor akár könnyen az orvosnál találhatjuk magunkat és a hűsölésnek a böjtje is eljöhet.

A baktériumok számára kitűnő hely - A klímaberendezésekben, a légcsatornákon illetve a szűrőkön felhalmozódott porban megtelepedhetnek különféle mikroorganizmusok, melyek bekerülnek a használat során a belső légtérbe, és allergiás vagy asztmás megbetegedéseket is okozhatnak. A nem megfelelően karbantartott, vízbeporlasztással működő rendszerek Legionella baktériumokat juttathatnak a levegőbe, ami súlyos betegségek kialakulását idézheti elő – ezt árulta el az ÁNTSZ Országos Tiszti Főorvosi Hivatal Országos Közegészségügyi Intézete. Azonban az sem tesz jót, hogyha a hideg levegő közvetlenül ér minket, mivel ez pedig megfázásos tüneteket válthat ki, sőt kialakulhatnak akár gyulladások vagy épp ízületi fájdalmak egyaránt. Gyakran túl száraz a levegője a klimatizált helyiségeknek, ami légzőszervi panaszokhoz, továbbá a szem, az orr illetve a torok nyálkahártyája, illetve bőrünk kiszáradásához is vezethet.

Nincs mese, tisztítani kell - Nemcsak az egészségre, hanem még a pénztárcákra is veszélyesek a nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezések. A szennyeződés ugyanis az elhanyagolt készülékekben lerakódik, eldugulhatnak, lassabban adják le, illetve veszik fel a hőt, rosszabb hatásfokkal működnek, több áramot fogyasztanak és az élettartamuk is romlik. Így évente legalább egyszer érdemes normális használat esetén, a nyári hőség előtt kitisztítani a klímát. Ahol nagyobb a porterhelés, gyakrabban, minimum kétszer kell ezt a tisztítást megtenni. Ha a légkondicionálót télen fűtésre is használják, akkor ősz végén, a téli szezon előtt is ki kell tisztítani.

Az autók sem maradhatnak ki - Az egészség megóvásához az otthoni klímákhoz hasonlóan az autók rendszereinek tisztítását, fertőtlenítését is évente egyszer el kell végezni. A pollenszűrőt pedig ajánlott kicserélni 10-15 ezer kilométerenként. A megfelelő működéshez a nyári használat előtt ellenőrizni kell a hűtőgáz mennyiségét is. A takarításra többféle mód áll rendelkezésre, lehet használni klímatisztító habot vagy spray-t, ózonos, ezek egy része elvégezhető saját kezűleg, a többit szakemberre kell bízni, de valamennyiért fizetni kell. Nincs már túl sok idő kitakarítani a klímákat, a következő napokban ugyanis folyamatosan emelkedik a hőmérséklet.


Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás