1 logoIgaz hihetetlen, ám a felmérések szerint minden ötödik magyar középiskolás külföldön szeretne továbbtanulni. Azt lehetetlen pontosan megmondani, hogy hány magyar diák tanul külföldi egyetemeken, de a becslések szerint a számuk több mint tízezer főnél járhat. Egy friss felmérés eredményei alapján pedig minden ötödik középiskolás gondolja úgy, hogy külföldön szeretne majd továbbtanulni. A szülők 85 százaléka támogatná, sokan pénzt is áldoznának arra, hogy a gyerekük egy másik ország egyetemén, főiskoláján folytassa tanulmányait. Az Engame Akadémia 2006 óta segíti a külföldön tanulni vágyók elhelyezkedését.

Nagy - Britannia - A 2014 - 2015-ös tanévben 475 diák kezdte meg itt alapképzésben felsőfokú tanulmányait, ám az országban tanuló teljes magyar diákközösség több ezres nagyságrendre tehető. A közel 200 egyetem nyújtotta tanulási lehetőségek tárháza szinte határtalan. Ellenben nem mindegy, melyik egyetemet választjuk. Ösztöndíj az alapképzésben szinte egyáltalán nincsen, de szociális támogatásra az uniós állampolgárok jelentkezhetnek. Diákmunkát is lehet végezni, a minimális órabér 21 éves kor felett átszámolva: 2674 forint, 18 - 20 éves kor között: 2151 forint, 16 - 17 évesen: 1589 forint.

Egyesült Államok - Becsélések szerint megközelítőleg 700 diák tanul az USA-ban. Az egyetemek száma a 3000-es nagyságrendet is meghaladja, ezért szinte mindenki megtalálhatja a neki megfelelő képzést. A tandíjak között nagy különbségek vannak, mivel az olcsóbb állami egyetemek 10.000 dollártól /2.750.000 Ft/ kezdődnek és 35.000 dollár /9.625.000 Ft/ a jobb privát egyetemek tandíja évente. A jelentkezésnek akár egyéb költségei is lehetnek, mint például tesztek, jelentkezési díjak, orvosi biztosítás. Ösztöndíjhoz csak kivételes esetben, például kiemelkedő (nemzetközi) sportteljesítmény, kiemelkedő tanulmányi eredmény (Pl. OKTV helyezett) esetén lehet jutni. Diákvízummal bizonyos munkavállalás lehetséges.

Dánia - Az alapképzés leginkább dán nyelven történik, de körülbelül 500 program angolul is indul. Általában az alábbi területeken találhatunk angol nyelvű képzéseket: gazdaság, társadalomtudomány, kommunikáció, műszaki területek, művészetek. Az uniós állampolgárok számára az oktatás ingyenes az alapképzéstől kezdve a doktori fokozatig bezárólag, ehhez évente megközelítőleg 100 eurónak /31.000 Ft/ megfelelő regisztrációs díj megfizetése szükséges. A tanulmányok megkezdésével a diák az iskolán keresztül megkapja a tartózkodási és munkavállalási engedélyt.

Valamint még megemlítésre szorul Ausztrália illetve Hollandia is.  A megélhetés a külföldi országokban átszámolva havi szinten mindenhol 200 ezer forintnál kezdődik, a legmagasabb költségekkel pedig az USA-ban kell számolnunk, de ott is megúszhatjuk 300 ezer forint alatt, ha nem nagyvárosba költözünk.

Kérjük, mondja el véleményét!
{fcomment}

 

  
Ezt már olvasta?Bezárás