adokedvezmeny kismamaknakAzt mindképpen tudni kell, hogy 2015 januárjától, azaz január 1-jétől megváltozik az édesanyák foglalkoztatásával kapcsolatos adóengedmény, vagyis az adókedvezmény kismamáknak 2015. év során módosul. A gyermekgondozási segély, valamint a gyermekgondozási díj folyósításának folyamata alatt, vagy az ez után foglalkoztatott munkavállalók után a foglalkozásnak az első két évében a kedvezménynek mértéke a bruttó  fizetésnek 27%-a, viszont a foglalkoztatás harmadik évében a bruttó fizetés 14%-a.

Az első esetnél a munkáltatói közteher 28,5% helyett 0%, valamint a második esetben 14%. Azt is fontos tudni, hogy a GYED extra intézkedés csomaggal szimbiózisban a 3 és több gyermekes családok esetében a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás kiküldése alatt vagy az után foglalkoztatott dolgozók tekintetében a foglalkoztatás első három évében a bruttó fizetés 27%-a, a foglalkoztatás negyedik és ötödik évében a bruttó munkabér 14,5%-a.

Ez a bizonyos adókedvezmény kismamáknak 2015. január 1.-je előtt megkezdődött munkaviszony esetében is érvényesíthető és a folyósítás megszűnésétől 69. hónap végéig is, de legfeljebb öt évig, ami a korábbi szabályozásokhoz képest két évvel hosszabb mértékű támogatott időszakot jelenthet. A Munka törvénykönyve azt mondja ki, hogy minden kismamát megillet az, hogy megkapja a gyermekgondozási fizetés nélküli szabadságot a gyerek 3 éves koráig. Ezt például az apuka is igénybe veheti, hogy ha akarja. A munkaviszony tehát felfüggeszthető a gyermek 3 éves koráig és utána visszamehet a szülő a munkahelyére dolgozni. A 3. évet nem kötelező megvárni, előbb is újra munkába lehet állni. A munkáltatónak kötelessége alkalmazni az anyukát megint.

  
Ezt már olvasta?Bezárás