kazancsere palyazatIndul a kazáncsere-pályázat, megjelentek a részletek. Az mindenki előtt egyértelmű, hogy egy lakóingatlan fűtéskorszerűsítése nem kevés kiadással jár, ezért minden segítségre, támogatásra szükség lehet. A pályázattal a kormány célja, hogy csökkenjen a korszerűsítéseknek köszönhetően, a széndioxid kibocsátás mennyisége. Hosszú távon nem kevesebb, min 41-45 %-os csökkenés is elérhető. Manapság mindenki előtt ismert dolog, hogy az egyik legveszélyesebb környezeti katasztrófát az üvegházhatás okozhatja, amennyiben az emberiség nem fogja vissza, azoknak a gázoknak a légkörbe jutását, amelyek az üvegházhatás kialakulásáért felelősek. A széndioxid egyike ezeknek a gázoknak. Mit is takar a kazáncsere-pályázat? Megmondjuk.

A pályázat célja, a rossz hatásfokú, elavult technológiát használó kazánok lecserélése olyan kazánokra, amelyeknek a bemenő hőteljesítménye 140 kW alatt van, és a modern technikának köszönhetően a káros anyag (széndioxid) kibocsátása olyan alacsony, hogy lehetővé válik a 41-45 %-kal kisebb szennyezőanyag kibocsátás. A pályázat rendelkezésére álló keretösszeg 1 milliárd Ft, ami nem túl magas, ahhoz képest, hogy mennyire fontos maga a projekt. A pályázatban, azok a személyek vehetnek részt, akik életvitelszerűen lakott lakóépület tulajdonosai, illetve olyan maximum 4 lakást tartalmazó lakóépületben elhelyezkedő lakásra lehet, amely ingatlan nem ipari technológiával épült, és önálló gépészeti (fűtés, meleg víz) egységgel rendelkezik.

Fontos tudni, hogy a kazáncserén kívül, lehet pályázni a hőleadók (radiátorok), és a csőhálózatok cseréjére, járulékos munkálatok elvégeztetésére (vezérléskialakítás, kéménykorszerűsítés, átépítés, stb.), és végül tervezési, engedélyeztetési költségekre, energetikai tanúsítás, számítás elvégeztetésével kapcsolatos költségek finanszírozására. Az elszámolható, illetve a nem elszámolható költségek köre pontosan megismerhető a Pályázati Útmutatóból. Az elnyerhető támogatás mértéke maximum, az elszámolható költségek 40 %-a lehet, de maximum bruttó 650.000 Ft.

A pályázatot, csak elektronikus úton lehet beadni a http://zfr-kazancsere.hu pályázati portálon keresztül. Ehhez szükség lesz ügyfélkapus és pályázatportál regisztrációra is. A pályázatot csak a korszerűsítésre váró lakás tulajdonosa adhatja be. A pályázatokat 2015. január 31-ig lehet benyújtani. A pályázatok a benyújtás sorrendjében kerülnek elbírálásra, melyről annak megtörténtét követően 15 napon belül kap értesítést a pályázó. A vissza nem térítendő támogatás folyósítását a kedvezményezettnek legkésőbb a beruházás befejezését követően 30 napon belül kezdeményeznie kell, a pályázati portálon keresztül. Fentieknél részletesebb tájékoztatást lehet kapni a Pályázati Útmutatóból.    

  
Ezt már olvasta?Bezárás